Numărul virozelor și al pneumoniilor se menține ridicat: aproape 600 de îmbolnăviri într-o săptămână!

0
468

• Săptămâna trecută, circa 600 de persoane din județ au fost diagnosticate cu viroze respiratorii și pneumonii, cele mai multe fiind copii până în 14 ani și persoane din grupa de vârstă 15-49 ani. Față de săptămâna anterioară, numărul îmbolnăvirilor a crescut cu 100 de cazuri. Din fericire, nu s-au semnalat cazuri de gripă în acest sezon.

În intervalul 9 – 15 noiembrie, medicii din județ s-au confruntat cu 585 de cazuri de infecții respiratorii, dintre care 517 au fost viroze și 68 pneumonii. Comparativ cu situația raportată la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui în săptămâna 2 – 8 noiembrie, când au fost 417 cazuri de viroză și 49 cazuri de pneumonie, se constată o creștere semnificativă. Însă, doar o mică parte dintre persoanele diagnosticate cu astfel de afecțiuni ale căilor respiratorii superioare au fost internate, respectiv 34 dintre cele cu viroze și 11 dintre cele cu pneumonii.

La viroze, incidența cea mai crescută s-a înregistrat la grupele de vârstă 5 – 14 ani (145 cazuri), 15 – 49 ani (130 cazuri) și 2 – 4 ani (93 cazuri), ponderea internărilor fiind în rândul persoanelor de peste 50 de ani. În ceea ce privește cele 68 de pneumonii raportate săptămâna trecută, incidența cea mai crescută s-a înregistrat la grupele de vârstă 15 – 49 ani (20 cazuri), 50 – 64 ani (17 cazuri), 5 – 14 ani (12 cazuri) și la persoanele peste 65 ani (16 cazuri). Nici în privința internărilor nu se constată diferențe foarte mari între o grupă de vârstă și alta. Cele mai multe cazuri care au avut nevoie de spitalizare s-au înregistrat la copiii din grupele de vârstă 15 – 49 ani și 50 – 64 ani (câte 4 cazuri).

Din fericire, până acum nu au fost înregistrate cazuri de gripă la nivelul județului. Pentru sezonul rece 2020-2021, DSP Vaslui a solicitat Ministerului Sănătății 84.439 doze de vaccin antigripal, însă până pe 19 octombrie au fost primite doar 25.510 doze în trei tranșe. În prima tranșă (9.240 doze), vaccinurile au fost alocate pentru medici, cadre sanitare medii și personal auxiliar, atât din spitale cât și din unitățile sanitare ambulatorii, inclusiv salariați ai instituțiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) și ai unităților de bolnavi cronici, care prin natura activității vin în contact respirator cu pacienții sau asistații.

În a doua tranșă (2.350 doze), vaccinurile au fost alocate pentru copii, gravide, medici, cadre sanitare medii și personal auxiliar, atât din spitale cât si din unitățile sanitare ambulatorii, inclusiv salariați ai instituțiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) și ai unităților de bolnavi cronici, care prin natura activității vin în contact respirator cu pacienții sau asistații. În a treia tranșă (13.920), vaccinurile au fost distribuite medicilor de familie.

În total, până pe data de 15 noiembrie, în județ au fost administrate 17.865 de doze din cele 25.510 primite. La fel ca și în anii anteriori, campania de vaccinare antigripală se derulează prin cabinetele medicilor de familie și în unități sanitare cu paturi, urmând să fie imunizate cu prioritate persoanele peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, respectiv copiii și bătrânii instituționalizați, gravidele și personalul medical.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.