Niciun spital din județ nu are autorizație de incendiu

• Incendiul de la spitalul din Piatra Neamț, în care 10 pacienți și-au pierdut viața, repune pe tapet o mare problemă a județului Vaslui. În ciuda demersurilor repetate și a unor importante investiții, de ani buni, niciun spital din județ nu are autorizație de incendiu.

La mijlocul acestui an, mai exact în luna iulie, Consiliul Județean (CJ) Vaslui relua demersurile pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu pentru Spitalul Județean de Urgență (SJU) Vaslui, alocând 42 de mii de lei, după ce unitatea a primit mai multe amenzi și avertismente de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui. Nici acum intențiile celor de la CJ Vaslui nu s-au finalizat…

Așa se face că, în prezent, niciun spital din județul Vaslui nu are autorizație de securitate la incendiu, după cum sunt nevoite să recunoască și autoritățile vasluiene, alături de responsabilii din județ ai sistemului sanitar.

Pași spre obținerea acestor autorizații s-au făcut de-a lungul timpului. Însă la SJU Vaslui și la Spitalul Municipal din Huși s-au efectuat anumite lucrări care însă nu au respectat cerințele impuse de ISU, iar unitățile nu au autorizații. La Bârlad, unde spitalul a fost desemnat „unitate suport COVID-19”, au fost făcute lucrări la două corpuri, existând documentațiile avizate, care urmează să ajungă la autorizare, iar la Murgeni, Spitalul de Psihiatrie nici nu poate face obiectul autorizării, deoarece clădirea este veche și nu a suferit modernizări de foarte mult timp.
„Noi am făcut un control în perioada februarie-martie, în urma căruia au rămas cele două spitale cu lucrări de investiții majore, e vorba de Spitalul Județean Vaslui și Spitalul Municipal Huși, care nu au autorizație de securitate la incendiu, prin modificările pe care le-au avut în baza unei documentații care a fost avizată. Ele au avut aviz și s-au executat lucrări, dar, în schimb, nu s-au respectat condițiile din aviz și acele obiective nu au autorizație de securitate la incendiu. La Bârlad, este vorba despre mai multe corpuri de clădire, unitatea fiind modulară. Dintre acestea, la două corpuri se fac modernizări. Ele au documentații avizate, sunt în lucru aceste activități și trebuie să vină spre autorizare”, a declarat Niculae Tătaru, inspectorul șef al ISU „Podul Înalt” Vaslui.

În luna iulie a acestui an, CJ Vaslui anunța demararea unei licitații publice care are ca obiect „Servicii de elaborare documentație și obținerea Autorizației de Securitate la Incendiu la Spitalul Județean de Urgență Vaslui corpurile A si B”. În acest scop, din bugetul local era alocată suma de 42.016 lei, exclusiv TVA, pentru „servicii de proiectare tehnică pentru construcția de lucrări, servicii de consultanță în protecția contra incendiilor și a exploziilor și în controlul incendiilor și al exploziilor, servicii de verificare a proiectelor de structuri portante”, conform prevederilor din caietul de sarcini.

Inițiațiva CJ Vaslui vinea după ce cea mai mare unitate spitalicească din județ a primit mai multe amenzi și avertismente din partea ISU Vaslui în ultimii ani.

„La Spitalul Județean de Urgență Vaslui sunt multe probleme, cum ar fi lățimea căilor de acces, lipsa ușilor antifoc sau instalații electrice neconforme. Toate aceste deficiențe pot fi reparabile sau compensate. Dacă se vrea să se intre în normalitate, nu există ”nu se poate”. Inspectoratul pentru Situații de Urgență are disponibilitate de a oferi asistență tehnică de specialitate tuturor celor interesați”, declara, în 2018, prim-adjunctul șefului ISU Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.