Jandarmii bătăuși din Bârlad, iertați de judecătorii ieșeni

1
1637

• Curtea de Apel Iași a dat în sfârșit sentința definitivă în cazul unui dosar a cărui rezolvare a durat aproape 3 ani și jumătate, și ai cărui protagoniști au fost 3 jandarmi și o polițistă din Bârlad, toți acuzați că au agresat un tânăr chiar în interiorul secției de poliție, pentru că acesta ar fi fost reclacitrant și i-ar fi jignit. Inițial, cei patru inculpați au fost condamnați de către Tribunalul Vaslui la pedepse mici cu suspendarea executării, care însă le-ar fi adus excluderea din rândurile Jandarmeriei Române. Judecătorii Curții de Apel Iași au fost însă de altă părere, decizând achitarea unuia dintre inculpați, renunțarea la aplicarea vreuinei pedepse în cazul unei polițiste care depusese mărturie mincinoasă în favoarea colegilor ei, și amânarea aplicării pedepselor în cazul celorlalți doi jandarmi, care, astfel, vor putea să-și continue cariera, chiar dacă au dosarul pătat.

Palatul de justitie Iasi

Trei jandarmi din Bârlad, Cristian Cramer, Sorin Tarciniu și Giorgian Macovei, și o polițistă, Andreea Lupu, au fost judecați de purtare abuzivă și și-au aflat sentința definitivă, într-un dosar a cărui rezolvare judecătorească a durat mai bine de 3 ani și jumătate. În martie 2016, un tânăr bârlădean, George Ichim, s-a plâns procurorilor că ar fi fost reținut fără drept de jandarmii în cauză și, dus la secția de poliție, ar fi fost bătut de aceștia. Drept dovadă, el a prezentat și un certificat medical eliberat de Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Municipal din Bârlad care atestă că s-ar fi prezentat la unitatea spitalicească prezentând mai multe urme de lovituri, inclusiv n zona capuluiî, leziuni care au necesitat 14 – 15 zile pentru vindecare. Varianta prezentată de către jandarmi a fost alta, precum că, de fapt, ei ar fi fost cei agresați verbal, iar totul este doar o răzbunare din partea așa-zisei victime, care nu ar fi fost în nici un fel agresată. Conform, inculpaților, în martie 2016, un jandarm care executa o misiune de patrulare în municipiul Bârlad a fost avertizat de o trecătoare că ar fi fost scuipat pe spate de un bărbat. Jandarmul s-a întors să-l caute pe individ și l-a găsit într-un bar din apropiere, iar când i-a cerut să-și explice gestul, acesta a început să-l înjure, să-l amenințe și chiar să încerce să-l lovească. Totodată, bărbatul a refuzat să se legitimeze, drept urmare jandarmul și-a chemat în ajutor colegii, luându-l pe sus pe recalcitrant și conducându-l la secția de poliție, acolo unde l-au audiat și, ulterior, sancționat contravențional, în prezența unei polițiste, Andreea Lupu. Când i-au dat drumul, George Ichim i-ar fi amenințat încă o dată că va face plângere împotriva lor, pe motiv că ar fi fost agresat. Mai mult, susțineau jandarmii, Ichim ar fi chemat o ambulanță imediat după plecarea de la secție, însă paramedicii ar fi refuzat să-l transporte la spital, pe motiv că victima nu prezenta niciun semn de agresiune. George Ichim s-a deplasat apoi singur la UPU, pentru a obține certificatul legal incriminator!

După cercetări care au durat mai bine de un an, procurorii au constatat că plângerea bârlădeanului este îndreptățită, au finalizat dosarul și, în iulie 2017, l-au trimis pe masa judecătorilor vasluieni spre soluționare. Procesul de pe rolul Tribunalului Vaslui a durat mai bine de doi ani, și s-a soldat cu condamnarea celor 3 jandarmi la pedepse cu suspendarea executării cuprinse între 1 an și 1 an și 4 luni de închisoare. În plus, cei trei jandarmi, pe lângă că au fost obligați să-i plătească în solidar victimei despăgubiri morale în sumă de 20.000 de lei, au primit și o pedeapsă complementară de interzicere a dreptului de a mai exercita vreo funcție publică sau care implică exercițiul autorității de stat, inclusiv dreptul de a mai practica meseria de jandarm în cadrul Jandarmeriei Române. La rândul ei, polițista Andreea Lupu a fost condamnată tot cu suspendare pentru mărturie mincinoasă, pentru că ar fi încercat să-i acopere pe jandarmi, susținând că în biroul ei nu s-ar fi petrecut nici o agresiune.

Atât procurorii, cât și cei trei inculpați au contestat sentinaț Tribunalului Vaslui, și, după încă un an de procese, zilele trecute Curtea de Apel Iași a anunțat sentința definitivă. Unul dintre jandarmi, Sorin Tarciniu, a fost achitat, iar în cazul polițistei, instanța a decis renunțarea la aplicarea vreunei pedespse. În schimb, ceilalți doi jandarmi, Macovei și Cramer, au fost condamnați la câte un an de închisoare pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu. Cei doi nu vor sta nici o zi după gratii și nici nu-și vor pierde slujbele, deoarece instanța ieșeană a decis amânarea aplicării vreunei pedepse, stabilind un termen de supraveghere de 2 ani, fără a mai acorda vreo pedeapsă complementară. În schimb, cei doi vor trebui să se supună unor obligații, respectiv să se prezinte la Serviciul de Probațiune Vaslui, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa; să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile, precum și întoarcerea; să comunice schimbarea locului de muncă și să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență. În plus, cei doi vor trebui totuși să plătească victimei lor despăgubirile morale în sumă de 20.000 de lei decise de judecătorii vasluieni.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.