În curând, tablete școlare gratuite pentru elevii din municipiul Vaslui!

0
697

• Municipalitatea vasluiană a finalizat procesul de achiziție a celor 2.460 de tablete școlare ce urmează a fi distribuite gratuit, în perioada următoare, elevilor provenind din familii cu posibilități materiale reduse, fiind deja semnat contractul de achiziție. Mai mult, costul respectivelor dispozitive, aproape 2 milioane de lei, va fi decontat din fonduri europene, consilierii municipali dându-și acordul pentru depunerea unei cereri de finanțare în acest sens. Respectivul proiect de hotărâre propus de municipalitate, chiar dacă a fost aprobat în unanimitate, a suscitat însă unele discuții, consilierul ALDE Radu Sorin ridicând problema egalității de șanse pentru toți elevii. Astfel, toți elevii, cel puțin cei din ciclul preliceal, ar trebui să beneficieze gratuit de astfel de dispozitive. La rândul lor, consilierii USR PLUS au ridicat problema dispozitivelor necesare profesorilor pentru învățământul online, nu toate cadrele didactice având laptopuri personale pentru a putea preda de acasă, dacă este nevoie!

Pe 14 septembrie, în chiar prima zi de școală, văzând că promisiunile făcute cu mai bine de o lună în urmă de către oficialii Ministerului Educației și Cercetării de a dota elevii fără posibilități materiale cu tablete școlare necesare învățământului la distanță, în caz de nevoie, municipalitatea vasluiană a demarat procesul de achiziție publică pentru achiziționarea a 2.460 de astfel de dispozitive, ce ar urma să fie distribuite spre folosința gratuită a elevilor provenind din familii cu posibilități materiale reduse. Achiziția publică propusă de Primăria Vaslui, cu acordul Consiliului Local, a ajuns la o finalitate, zilele trecute fiind desemnat câștigătorul licitației și fiind semnat contractul, urmând ca, în perioada imediat următoare, tabletele școlare procurate să ajungă către beneficiarii finali, prin intermediul unităților de învățământ. Costul total al achiziției se ridică la aproape 2 milioane de lei, bani care, în primă fază, vor fi achitați din bugetul local al municipiului Vaslui. Totuși, acești bani vor fi recuperați și ulterior vor putea fi folosiți în alte scopuri, tot pentru dezvoltarea și modernizarea învățământului vasluian. Asta pentru că Uniunea Europeană, prin intermediul Programului Operațional Competivitate 2014 – 2020, pe Axa prioritară 2 -Tehnologia informației și comunicațiilor pentru o economie digitală competitivă, Prioritatea de investiții 2c – Consolidarea aplicațiilor TIC pentru e-guvernare, e – incluziune, e- cultură, e-sănătate, a creat posibilitatea autorităților locale și altor organisme de a deconta din fonduri europene cheltuielile făcute pentru digitalizarea unităților de învățământ cu scopul de a crea condițiile necesare învățământului la distanță în condițiile pandemiei de Covid 19. Acest lucru înseamnă că, din totalul celor 1.940.860,49 lei, TVA inclus, costul celor 2.460 de tablete achiziționate de către municipalitatea vasluiană, bugetul local al municipiului va suporta doar cota de 2% de cofinanțare, respectiv doar 38.817,70 lei, restul banilor urmând a fi recuperați de la UE. Pentru aceasta, era nevoie de acordul noilor consilieri municipali, acord care a fost dat în unanimitate.

Asta nu înseamnă că respectivul proiect de hotătâte propus de muncipalitate nu a suscitat discuții! O primă problemă a fost ridicată de către consilierul ALDE Radu Sorin, care a făcut observația că respectivele tablete școlare sunt dedicate doar elevilor fără posibilități materiale, apărând astfel o discriminare față de ceilalți elevi. „În Constituția României se vorbește despre faptul că învățământul, până la un anumit nivel, este gratuit pentru toți copiii. Ori, acum suntem într-o situație specială, prin care toți elevii sunt obligați să învețe la distanță, iar statul român, poate prin intermediul autorităților locale, ori prin intermediul altor organisme, ar trebui să asigure tuturor elevilor aceleași condiții de învățământ gratuit… Nu credeți că, dând tablete doar copiilor provenind din familii sărace, s-ar putea crea o anumită animozitate sau stare de frustare între colegii din aceeași clasă, chiar dacă aceștia sunt de condiție socială diferită? Copiii sunt copii! Mai mult, sunt foarte mulți elevi din familii cu venituri care nu se încadrează în categoria celor care ar trebui să beneficieze de asemenea dispozitive, dar ai căror părinți au la rându-le greutăți în a le asigura copiilor lor tablete. De ce trebuie făcută o asemenea discriminare? În opinia mea, dacă noi sau alții am obligat elevii să învețe de acasă, ar trebui să li se asigure gratuit, așa cum scrie în Constituție, și condițiile să facă acest lucru, indiferent de condiția lor socială, și deci toți elevii să beneficieze de astfel de dispozitive gratuite!”, și-a explicat poziția consilierul ALDE Radu Sorin.

O problemă de aceeași natură a fost ridicată și de către consilierii USR PLUS, prin vocea învățătorului Cătălin Mândru, noul viceprimar al municipiului Vaslui. „Nu doar elevii sunt afectați de această epidemie, fiind nevoiți să facă cursuri online. La rândul lor, cadrele didactice trebuie să susțină aceste cursuri, și nimeni nu s-a întrebat dacă au posibilitatea să o facă, respectiv dacă au calculatoare, laptopuri sau alte dispozitive! Înțeleg că unitățile de învățământ au fost dotate cu astfel de dispozitive, dar ce ne facem cu cadrele didactice care sunt nevoite, date fiind actualele măsuri de protecție sanitară împotriva Covid 19, să predea de la domiciliu? Consider că ar trebui la rândul lor ajutați financiar pentru a putea achiziționa mijloacele cu care să susțină de acasă Școala Online, pentru a crea astfel premisele desfășurării unui învățământ de calitate, pe cât se poate în aceste vremuri!”, a fost solicitarea viceprimarului USR PLUS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.