Fermierii vasluieni, mai puțin afectați de criza Covid 19?

0
537

Ca număr, crescătorii de bovine și legumicultorii vasluieni se situează pe ultimele poziții în ceea ce privește solicitările depuse pentru a primi un sprijin temporar cu caracter excepțional acordat celor care au fost afectați în mod deosebit de criza Covid 19, sprijin financiar alocat din PNDR 2014 – 2020. Motivul nu este neapărat că vasluienii nu au fost afectați de această criză, ci mai degrabă aceste sectoare ale agriculturii nu sunt foarte dezvoltate la nivelul județului, în comparație cu alte zone. Doar la numărul de cereri depuse de către crescătorii de oi și capre stăm bine, fiind pe locul 18, la nivel național.

În data de 23 octombrie s-a încheiat procesul de depunere a cererilor în cadrul Măsurii 21 – Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza Covid 19 respectiv în sectorul zootehnic – bovine, sectorul zootehnic ovine și / sau caprine, dar și în sectorul vegetal – legume, fructe și cartofi. Alocarea financiară, acordată din Programul Național Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020, a fost de 150 de milioane de euro, măsura fiind accesată de 122.986 de fermieri unici. La nivelul județului Vaslui, au depus astfel de cereri 1.997 de potențiali beneficiari, din care 528 de crescători de bovine, pentru un număr total de 6.601 animale, 1.059 de crescători de oi și / sau capre, pentru un număr de 209.688 animale, precum și 520 de fermieri din domeniul vegetal, care cultivă fructe, legume sau cartofi pe o suprafață totală de 971,87 ha. Trebuie remarcat că aceste cifre reflectă și o realitate a agriculturii vasluiene, respectiv câți fermieri prestează o activitate organizată în aceste domenii și a căror producție este destinată în principal comercializării. După cum se observă, domeniul creșterii bovinelor este relativ slab dezvoltat, doar în 7 județe, făcând abstracție de municipiul București, existând mai puțini zootehniști care să apeleze la acest sprijin excepțional sau mai puține animale cuprinse în cererile depuse. La fel, în cazul legumicultorilor și pomicultorilor, lucru deloc de mirare, dat fiind vecinătatea unor mari bazine legumicole, cum ar fi Galați sau Iași. Și la acest capitol, Vasluiul ocupă un loc modest, din punct de vedere a cererilor depuse, fiind pe locul 14 din coadă, situându-ne însă undeva la jumătatea clasamentului național în ceea ce privește suprafața cultivată pentru care s-a solicitat ajutorul excepțional. Mult mai bine stăm însă la capitolul crescătorilor de ovine și caprine, precum și la numărul de animale cuprinse în dosarele depuse pentru accesarea Măsurii 21, locul 18, respectiv 16, la nivel național.

„Sprijinul financiar excepțional va fi acordat sub formă de sumă forfetară raportată la dimensiunea fermei și urmează a fi plătit până cel târziu la data de 30 iunie 2021, pe baza cererii de sprijin aprobată de autoritatea competentă până la 31 decembrie 2020”, anunță oficialii APIA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.