Au ajuns primele aparate pentru noua Policlinică a Spitalului Județean!

0
657

• Săptămâna trecută, au fost furnizate primele echipamente medicale care vor dota noul Ambulatoriu integrat (Policlinică) al Spitalului Județean de Urgență Vaslui. Până la finalizarea proiectului în valoare de peste 7 milioane de euro, aparatura va fi montată în vechea Policlinică, de lângă parcul Copou, pentru a deservi pacienții care se prezintă acolo pentru consultații sau tratamente.

La jumătatea lunii mai, pe SEAP a fost postat anunțul de deschidere a procedurii de achiziție publică privind achiziția de echipamente medicale în cadrul proiectului „Dotarea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Județean de Urgență Vaslui”, suma alocată în acest sens fiind de 8.476.901,53 lei. Deja, zilele trecute, primele echipamente, din totalul celor 197 echipamente medicale achiziționate în cadrul proiectului, au ajuns la destinație. Ele vor fi montate în vechea Policlinică de lângă Parcul Copou, pentru a fi folosite de medici, până ce se vor muta toate cabinetele în noul sediu, de la Spitalul Județean. Din cele 23 de loturi de aparatură pentru care s-a organizat licitația de achiziție, procedură deja finalizată, s-au primit echipamente pentru 5 dintre cabinete. Este vorba de 2 biomicroscoape oftalmologice, un autorefraktometru, un sinoptofor, un lensmetru, un perimetru computerizat și un tonometru, pentru cabinetul de Oftalmologie, un ecograf morfologie fetală, pentru cabinetul Obstetrică Ginecologie, câte un ecograf ce vor intra în dotarea cabinetelor de Medicină internă și cel de Pneumologie, precum și un ecocardiograf, pentru cabinetul de Cardiologie.

„Investim în pacienți, investim în calitatea actului medical!”

„În actualul context în care întreaga atenție este îndreptată spre combaterea pandemiei COVID 19, proiectele aflate în derulare la SJU Vaslui continuă. Cel mai important dintre aceste proiecte, construcția și dotarea noului Ambulatoriu Integrat, care va deservi circa 67 de mii de pacienți anual, este în grafic, și, deja, au început să sosească noile echipamente care vor fi puse deja în slujba pacienților. Livrările vor continua și în perioada următoare”, anunță conducerea SJU Vaslui, pe pagina de Facebook.

Contractul de finanțare a proiectului vizând construirea noii Policlinici a fost semnat în luna martie a anului trecut între Consiliul Județean Vaslui, în calitate de beneficiar, și Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, în calitate de finanțator, valoarea totală a contractului fiind de 13,3 milioane de lei, din care 6,4 milioane de lei, finanțare nerambursabilă. Patru luni mai târziu, în luna iulie 2019, era semnat și contractual de finanțare privind dotarea noului Ambulatoriu Integrat, suma totală alocată fiind de 10,36 milioane de lei, din care 10,15 milioane de lei este finanțare europeană nerambursabilă, și 207.205,08 lei, contribuția proprie a partenerilor la proiect. Cu acești bani vor fi dotate cele 23 de cabinete medicale din structura noului Ambulatoriu al Spitalului Județean de Urgență Vaslui. Teoretic, finalizarea și darea în funcțiune a clădirii noii Policlinici din cadrul SJU, situată chiar în fața spitalului, ar urma să se facă în luna mai 2023, dar sunt șanse mari ca acest lucru să se întâmple mai devreme, lucrările fiind deja foarte avansate.

Noul Ambulatoriu Integrat va avea parter și trei etaje, la care se adaugă subsolul, cu o suprafață desfășurată utilă totală de 4.106 mp. Parterul, cu o suprafață de 770 mp, va fi destinat zonei de triaj a pacienților, având inclusiv săli de așteptare și un hol de acces, atât către cabinetele medicale. La etajul I, se vor afla cabinete de consultații și unul de fizio și kinetoterapie, în timp ce la al doilea etaj vor fi amenajate cabinete medicale, dar și spații pentru Chirurgie adulți și Chirurgie copii, cu mai multe mici săli de operații. Pacienții vor avea acces la secțiile de imagistică medicală și radiografie din cadrul spitalului direct printr-un pasaj pietonal. La subsol vor funcționa compartimentele de Toxicologie, de Serologie și Tanato-Chimie, precum și Serviciul de Medicină Legală, acolo urmând să fie amplasate și vestiarele medicilor, centrala termică și grupul electrogen. Ultimul etaj va fi destinat spațiilor administrative, în care-și va desfășura activitatea inclusiv personalul administrativ și conducerea SJU, „surghiunită” în urmă cu circa 8 ani, odată cu demararea marelui proiect de reabilitare a spitalului, în spații improvizate din fundul curții unității spitalicești. Clădirea va fi legată de cea a Spitalului Județean de Urgență printr-un pasaj acoperit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.