Anul școlar 2020 – 2021 sau „Școala FĂRĂ”!

0
807

Actualul an școlar este cel mai… ciudat, poate din ultimii 50 – 60 de ani, desfășurarea, cel puțin deocamdată, a orelor strict în sistem on-line, fără ca toți elevii să aibă posibilitatea de a participa la cursuri, fiind doar unul dintre aspecte. Mai nou, elevii au rămas și fără teze, iar toate competițiile școlare, precum și activitățile educative, școlare și extrașcolare, vor fi prorogate pentru anul școlar 2021 – 2022, conform deciziei ministrului Educației. Adică, fără „Școala altfel”, fără concursuri sau olimpiade școlare, fără competiții sportive, dar și fără vizite la muzee sau în natură…

Deși înainte de debutul noului an școlar 2020 – 2021, autoritățile, în special cele din educație, dădeau asigurări că sunt condiții ca orele să se desfășoare normal, iar epidemia de SARS Cov 2 nu va împiedica procesul educativ, iată că, deja, lucrurile au luat cu totul altă turnură. În ciuda faptului că unitățile școlare sunt printre cele mai sigure locuri pentru elevi, incidența cazurilor de îmbolnăvire cu Covid 19 fiind de zeci de ori mai mică decât cea înregistrată la nivelul comunităților în cauză, totuși școlile, grădinițele și liceele s-au închis pe întreg teritoriul țării, ca măsură de precauție împotriva răspândirii virusului. Mai nou, în ultima perioadă, ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat și pus în practică noi măsuri cu implicații majore asupra procesului educativ. O primă astfel de măsură, luată prin Ordinul 5924/03.11.2020 deja publicat în Monitorul Oficial al României, se referă la aplicarea prevederilor Ordinului 3.035/2012 privind aprobarea Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a competițiilor școlare și a Regulamentului de organizare a activitățile cuprinse în calendarul activităților educative școlare și extrașcolare pentru acest an, „activități a căror desfășurare se prorogă pentru anul școlar 2021 – 2022”, se arată în actul nromativ menționat. Cu alte cuvinte, pe parcursul acestui an școlar, nu se vor mai organiza olimpiade sau concursuri școlare, nici sportive, și nu vor avea loc nici un fel de alte activități, nici măcar dintre cele programate în cadrul „Școala Altfel”. La drept vorbind, școala e deja altfel de cum o știam…

Trebuie spus că, încă de la începutul anului școlar, în condițiile pandemiei de Covid 19, multe unități școlare au încercat să găsească activități în care pot fi angrenați elevii care se pot organiza strict online. Din câte se pare, aceste activități se vor putea desfășura, dat fiind că, în 2012, la data apariției respectivului Ordin și Regulament menționat mai sus, nimeni nu se gândea măcar că se va putea ajunge în situația actuală, cu cursuri exclusiv online.

Și pregătirea profesorilor va avea de suferit din cauza pandemiei și actualelor măsuri de protecție sanitară și de distanțare socială. Astfel, „activitățile metodico-științifice și psihopedagogice pentru personalul didactic (așa numitele activități de cerc pedagogic, n.r.) din învățământul preuniversitar pentru anul școlar 2020 – 2021, la nivelul județului Vaslui, se vor desfășura exclusiv online”, a anunțat inspectorul școlar general, prof. Loredana Roman. Pentru primul semestru, cercurile pedagogice online se vor desfășura în săptămâna 16 – 20 noiembrie, fără suspendarea cursurilor, respectiv în afara orelor de curs, astfel că elevii nu vor mai avea ziua liberă sau mai scurtă cu care erau obișnuiți în fiecare semestru. Trebuie spus însă că participarea cadrelor didactice la respectivele activități nu este obligatorie, după cum a decis conducerea ISJ Vaslui.

Decizia care va afecta cel mai tare procesul educativ în acest an este cea prin care responsabilii din educație au decis să elimine tezele semestriale din procesul de notare și verificare a cunoștințelor elevilor. În aceste condiții, „în anul școlar 2020 – 2021, în învățământul preuniversitar gimnazial, profesional și postliceal, pentru toate disciplinele de studiu, media semestrială se obține prin rotunjirea mediei artitmetice a notelor la cel mai apropiat număr întreg. La o diferență de 50 de sutimi, rotunjirea se face în favoarea elevului. Mediile semestriale și anuale se consemnează în catalog cu cerneală roșie”, se arată în Ordinul 5.977/9.11.2020 al ministrului Educației, Monica Anisie. Vestea că au scăpat de teze a fost primită în mod diferit de elevi, povestește un profesor vasluian: „Unii elevi sunt bucuroși, pentru că au scăpat de recapitularea materiei, obligatorie la susținerea tezelor. Pentru alții, tezele reprezentau o modalitate de a obține o medie de trecere, mai ales dacă în timpul semestrului nu prea s-au omorât cu învățatul ori cu prezența la cursuri. Efectul eliminării tezelor se va vedea cel mai clar la elevii din anul terminal de gimnaziu sau de liceu, prin rezultatele acestora la examenele naționale, cel de Evaluare în vederea admiterii la liceu, sau de Bacalaureat… Sau, cine știe, poate vor suspenda și respectivele examene naționale…”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.