A început sezonul virozelor! Urmează gripa „românească”!

1
1185

• Apropierea sezonului rece se face deja simțită, de la o săptămână la alta crescând numărul cazurile de viroze și de pneumonii, vorbind de cele fără vreo legătură cu Covid 19. Dealtfel, frica de noul coronavirus face ca numărul celor care acceptă să fie internați să fie mult mai mic decât în anii anteriori. Cât despre gripa „obișnuită”, cel puțin la fel de periculoasă ca SARS Cov 2, aceasta încă nu și-a făcut simțită prezența la nivelul județului Vaslui. Asta pentru că au fost luate măsuri de precauție, pe lângă cele de protecție personală, deja aplicate de către populație, fiind deja administrate peste 10 mii de doze de vaccin antigripal, din cele peste 25 de mii de doze primite de către DSP și distribuite în teritoriu.

Variațiile de temperatură nu doar de la o zi la alta, cât cele de pe parcursul fiecărei zile, precum și scăderea temperaturilor, care deja, au ajuns noaptea undeva în apropierea punctului de îngheț, au adus așa numitele boli de sezon, viroze sau pneumonii. Din fericire, încă nu a fost înregistrat nici un caz de gripă, însă în cazul ambelor afecțiuni menționate mai sus, deja, săptămâna trecută au fost cu circa un sfert mai multe cazuri decât în perioada anterioară. Astfel, dacă între 19 și 25 octombrie, la nivelul județului Vaslui au fost raportate 409 cazuri de viroze și 35 de cazuri de pneumonii, câte 11 cazuri fiind mai grave și necesitând internare, în săptămâna 26 octombrie – 1 noiembrie, numărul cazurilor de viroze a crescut la 571, 35 dintre acestea necesitând internare, iar numărul cazurilor de pneumonie a urcat la 60! Ca și în cazul Covid 19, categoriile de vârstă a persoanelor cele mai afectate de viroze sau pneumonii, în această perioadă, se situează între 5 – 49 de ani, adică chiar cei care consideră purtarea măștii de protecție ori distanțarea socială ca fiind opționale. Partea proastă este că, din cauza indolenței sau neatenției părinților, suferă copii de vârste foarte mici, în ultima săptămână, nu mai puțin de 48 de sugari sub 1 an contractând diverse forme de viroze respiratorii, iar 5 bebeluși au fost internați în stare gravă, din această cauză! În schimb, în rândul persoanelor în vârstă, incidența acestor boli este mai mică decât în anii trecuți, poate și pentru că aceste persoane respectă regulile de protecție sanitară aplicate în cazul Covid 19, reguli valabile și în cazul virozelor, a pneumoniilor sau a gripei „românești”. Ca o observație, este posibil ca numărul de cazuri de îmbolnăviri cu boli de sezon să fie în fapt mai mare decât cel raportat către medicii de familie sau către unitățile medicale, mulți vasluieni ezitând să facă acest lucru de frică de a nu fi etichetați cu Covid și, în consecință, să fie izolați la domiciliu sau internați în spitale, cel puțin până la efectuarea testelor specifice acestei boli!

Cât despre gripa „obișnuită”, cu care românii sunt învățați să „conviețuiască” de ani buni, în fiecare sezon rece, trebuie spus că autoritățile au început deja campania de vaccinare pentru a preîntâmpina această boală care, la fel ca Covid 19, nu are încă un leac. Deja, în județul Vaslui au ajuns până la jumătatea lunii octombrie 25.510 doze de vaccin antigripal, din totalul de 85.439 de doze solicitate de către DSP Vaslui Ministerului Sănătății. Vaccinul a fost primit în 3 tranșe, astfel, tranșa I de vaccin antigripal, 9.240 de doze, alocate pentru medici, cadre sanitare medii și personal auxiliar, din spitale și din unitățile sanitare ambulatorii, inclusiv salariați ai instituțiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) și ai unităților de bolnavi cronici, care prin natura activității vin în contact respirator cu pacienții sau asistații; o a II-a tranșă de vaccin, 2.350 doze, alocate pentru copii, gravide, medici, cadre sanitare medii și personal auxiliar, atât din spitale cât și din unitățile sanitare ambulatorii, inclusiv salariați ai instituțiilor de ocrotire și ai unităților de bolnavi cronici, care prin natura activității vin în contact respirator cu pacienții sau asistații. O a III-a tranșă de vaccin antigripal, 13.920 de doze, a fost distribuită medicilor de familie pentru a fi administrate persoanelor din grupele de risc, în special bătrâni. Până acum, din această ultimă tranșă, au fost administrare 10.088 doze. În perioada următoare, se așteaptă din partea Ministerului Sănătății alocarea de noi doze de vaccin, care, la fel, vor fi distribuite către medicii de familie, în vederea imunizării populației din grupele de risc.

1 COMENTARIU

  1. Daca purtam masca si respectam normele sanitare minime si aceste viroze traditionale vor avea o incidenta mai scazuta.
    Ca doar nu exista masca doar anti Covid 19!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.