Taxele și impozitele locale ale municipiului Vaslui pentru 2021, puse în dezbatere publică

0
620

• Municipalitatea vasluiană a postat pe site-ul propriu propunerile pentru taxele și impozitele locale aferente anului viitor, sugestiile celor interesați putând fi transmise până pe data de 20 noiembrie 2020. Impozitele și taxele locale, precum și taxele speciale, cum este cea de salubritate, vor crește cu doar 3,8%, respectiv se vor indexa doar cu rata inflației.

Municipalitea vasluiană se pregătește deja să creioneze bugetul local pentru anul viitor, prin stabilirea nivelului taxelor și impozitelor locale, una dintre sursele importante de venit, reprezentând circa 25% din buget. În acest sens, a fost pus în dezbatere publică proiectul de Hotărâre a Consiliului Local al municipiului Vaslui privind stabilirea impozitelor și taxelor locale, precum și a taxelor speciale, pe anul 2021, sugestiile celor interesați putând fi transmise până pe data de 20 noiembrie 2020. Ulterior, respectivul proiect de hotătâre va fi pus în discuția consilierilor municipali, într-o ședință care va avea loc probabil la sfârșitul lunii noiembrie, urmând ca respectivele taxe și impozite locale să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021.

Conform inițiatorilor proiectului de hotătâre, impozitele și taxele locale, precum și taxele speciale pe anul 2021 urmează a se majora doar prin indexarea cu indicele de inflație, respectiv cu 3,8%, nefiind necesară o majorare suplimentară, deși Codul Fiscal ar permite acest lucru, respectiv o majorare chiar și cu 10%. Tabloul cuprinzând cotele, valorile impozabile, nivelurile impozitelor și taxelor locale taxele speciale și amenzile care se stabilesc, se actualizează sau se ajustează, după caz, de către Consiliul Local al municipiului Vaslui se regăsesc în Anexa nr. 1, care face parte din respectivul proiect de hotătâre, și pot fi consultate pe site-ul primăriei, primariavs.ro.

Și anul viitor se vor acorda bonificații pentru plata integrală a impozitului pe clădiri, a celui pe teren și a celui pe mijloacele de transport până la data de 31 martie, bonificație care reprezintă 10% din cuantumul impozitului. Totodată, se vor menține și majorările percepute în cazul în care terenul agricol sau non-agricol ori clădirile neîngrijite sau lăsate în paragină. Astfel, în cazul terenului agricol nelucrat timp de 2 ani consecutiv, impozitul se majorează cu 500%, cel pe clădirile neîngrijite situate în intravilan, impozitul se majorează cu cote între 300% și 500%, iar impozitul pentru terenurile neîngrijite, altele decât cele agricole, situate în intravilan, se majorează cu cote între 250% și 500%, în funcție de gradul de degradare. Respectivele terenuri sau clădiri vor fi stabilite prin hotătâre a CL, conform elementelor de identificare potrivit nomenclaturii stradale.

Între prevederile proiectului de hotărâre se află și una privind anularea creanțelor mai mici de 40 de lei, aflate în sold la data de 31 decembrie a anului, dar și o alta, prin care debitorii persoane juridice care au obligații fiscale restante mai mari de 10.000 lei vor fi menționați în lista ce se va publica trimestrial, până în ultima zi a primei luni din trimestrul de raportare. Respectivii debitori cu restanțe mari nu doar că vor apare în lista rușinii, dar acesta lucru ar putea avea efecte și asupra derulării afacerilor lor, în special la contractarea unui credit!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.