Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic, sărbătorită la Bârlad

1
849

În ciuda distanțării sociale impuse de pandemia de SARS-CoV-2, Asociația Astronomică „Sirius” (AAS) din Bârlad a marcat și în acest an, Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic 2020, sărbătorită între 4-10 octombrie. Tema din acest an a fost „Sateliții îmbunătățesc viața”, ce oferă oportunități perfecte pentru a sărbători în siguranță zborul spațial uman. Sateliții artificiali sunt ușor vizibili atunci când privim cerul, în orice noapte senină.

Astfel, pentru a sărbători realizările oamenilor în explorarea spațială, AAS Bârlad a organizat un eveniment „tradițional”, respectiv o sesiune de observații intitulată „Constelațiile cerului și constelațiile satelitare”. Au participat elevi de gimnaziu și de liceu din oraș, toți membri ai Asociației Astronomice „Sirius” Bârlad. În cadrul temei propuse pentru ediția 2020, elevii au identificat constelațiile vizibile la momentul observațiilor și sateliții artificiali care traversează cerul, respectiv SL, CZ, ARIAN, GENESIS, SEASAT, LEMUR și STARLINK.

„În cadrul activității, subsemnatul a prezentat aspecte despre mișcarea sateliților, scopul pentru care au fost proiectați și strălucirea acestora. Urmărind mișcarea lor, elevii au remarcat variația magnitudinii aparente, ceea ce le-a oferit posibilitatea unui «antrenament» în identificarea magnitudinii aparente prin asocierea strălucirii corespunzătoare stelelor de referință din diverse constelații. Săptămâna Mondială a Spațiului este o oportunitate pentru a entuziasma tinerii în privința potențialul spațiului și a determina creșterea comunității noastre spațiale. Menționez că evenimentul AAS a fost înregistrat pe site-ul WSW 2020”, ne-a declarat profesorul Ioan Adam, președintele AAS Bârlad.

De menționat că Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a declarat în anul 1999 că Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic va avea loc în fiecare an în aceeași perioadă, respectiv 4-10 octombrie, aceste date marcând două evenimente. Primul a fost lansarea primului satelit artificial al Terrei, Sputnik 1 – pe 4 octombrie 1957 (anul acesta s-au împlinit 63 de ani de la acel moment), care a deschis astfel calea spre explorarea spațiului, iar al doilea a fost semnarea, pe 10 octombrie 1967, a Tratatului privind principiile care guvernează activitățile statelor în domeniul explorării și utilizării pașnice a spațiului cosmic, inclusiv a Lunii și a celorlalte corpuri cerești (anul acesta s-au împlinit 53 de ani de la acel moment).

1 COMENTARIU

  1. Ce se întâmplă cu Asistența Socială?
    Termenul limită de depunere a cererilor pentru Subvenția pt Căldură, expiră pe 15 oct. De la Primărie oamenii sunt trimiși la o nouă adresă, iar la sediul nou, din str. Epureanu 35, nu este nimeni, nici măcar o persoană care să ofere o informație.
    Sunt persoane care, în absența acestei facilități guvernamentale, vor muri de frig în propriile case.
    Rog a trimite un reporter pentru a afla starea actuală de fapt.
    Mulțumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.