Pesta porcină africană a „poposit” și în comuna Zăpodeni

0
552

• După ce, în ultimele luni, au fost confirmate focare de pestă porcină africană în mai multe comune din Sudul județului, zilele trecute, analizele de laborator au confirmat prezența virusului și în Nordul județului, respectiv într-o gospodărie din Portari, comuna Zăpodeni.

Reprezentanții Prefecturii Vaslui și ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui au anunțat, vineri, 2 octombrie, că, pe 30 septembrie, Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași a confirmat prin buletin de analiză apariția unui caz de pestă porcină africană (PPA) la un porc domestic ce a fost sacrificat în gospodăria proprie a unei persoane din localitatea Portari, comuna Zăpodeni. Localitatea nu se află în zona afectată a unui caz de PPA la mistreț sau în zona de restricție a unui focar de PPA la porcul domestic.

Astfel, după confirmarea diagnosticului, în data de 1 octombrie, la solicitarea DSVSA Vaslui, Prefectura Vaslui a convocat Centrul Local de Combatere al Bolilor (CLCB) transmisibile ale animalelor și a zoonozelor la nivelul județului Vaslui, care a aprobat Planul de măsuri în caz de suspiciune de pestă porcină africană la porcii domestici.

„Având în vedere suspiciunea de PPA la efectivele de suine din localitatea Portari, comuna Zăpodeni, s-au instituit două filtre rutiere, filtre de dezinfecție pentru mijloacele de transport rutier pe teritoriul  localității Portari, comuna Zăpodeni, ce vor fi menținute de pe data de 2 octombrie, ora 8.00, până pe data de 6 octombrie, ora 20.00. Facem apel pe această cale la cetățeni, crescătorii de porcine, să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau dacă apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor. Anunțarea imediată a oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte în rândul porcinelor reprezintă un avantaj în controlul și eradicarea bolii. Animalele moarte sau ucise ca urmare a pestei porcine africane vor fi despăgubite conform HG nr. 1.214/2009”, au precizat reprezentanții Prefecturii Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.