Numele candidaților la șefia DGASPC Vaslui, ținute la mare secret!

0
872

• Consiliul Județean Vaslui a publicat rezultatul selecției dosarelor în cazul concursului organizat pentru ocuparea postului de director general al DGASPC Vaslui, concurs a cărui organizare a fost amânată de mai multe ori, din cauza pandemiei de Covid 19. Nu se cunosc însă numele candidaților la conducerea celei mai mari instituții din subordinea CJ, totodată cel mai mare angajator din județ, în numele protecției datelor personale, numele fiind secrete, cei trei participanți fiind identificați cu coduri, la fel ca în cazul candidaților participanți la examenele de Evaluare Națională sau Bacalureat din această vară.

În sfârșit, după aproape jumătate de an de la prima intenție de organizare a concursului de recrutare a funcției publice de conducere vacantă pe perioadă nedeterminată, organizat pentru postul de director general în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui, acesta a avut loc. Postul fusese vacantat prin ieșirea la pensie, la începutul acestui an, a fostului director general, Ionel Ștefănică Armeanu, iar prima intenție de organizare a concursului fusese anunțată încă din luna mai, având ca termen 11 iunie. Pandemia de SARS Cov 2 a făcut ca concursul să fie suspendat în patru rânduri, abia la sfârșitul lunii septembrie fiind reluată procedura. Graba conducerii CJ Vaslui de a desemna un nou director general este de înțeles, dat fiind că interimarul Ion Buruiană urmează să iasă și el la pensie la sfârșitul acestui an, iar DGASPC, pe lângă că este cel mai mare consumator de fonduri de la bugetul județean, este și cel mai mare angajator din județ, cu 2.498 angajați pe statul de plată la începutul acestui an.

Recent, CJ Vaslui a anunțat și rezultatul selecției dosarelor din cadrul acestui concurs, doar 3 candidați exprimându-și intenția de a ocupa acest post de mare responsabilitate, dar și remunerat corespunzător, cu peste 13.500 lei/lunar. Nu au fost făcute publice și numele candidaților, aceștia având atribuite doar niște numere de înregistrare, pentru a se respecta prevederile Legii 677/2001 privind protecția datelor personale. Mai mult, numele candidaților sunt ținute la mare secret, secret datorat unei prevederi legale recente, respectiv o Hotărâre de Guvern care întărește prevederile privind secretul de serviciu! Din câte se pare însă, niciunul dintre candidați nu face parte din sistem, angajat al CJ sau al DGASPC, iar deputatul Irinel Stativă, al cărui nume era cândva vehiculat drept succesor al lui Ștefănică Armeanu, nu s-a înscris la concurs.

Dintre candidați, unuia nu i-a fost admis dosarul, pe motiv că nu a fost depus în termen și nici nu se încadra în prevederile legale privind condițiile de studii și vechime în muncă prevăzute pentru ocuparea unui astfel de post. Respectivul putea depune până ieri contestație cu privire la rezultatul selecției de dosare. Urmează acum proba suplimentară, eliminatorie, de testare a cunoștiințelor a competenților lingvistice, limba engleză, care se va desfășura pe 15 octombrie și apoi, proba scrisă, pe 19 octombrie, urmând ca interviul să fie susținut în termen de maximum 5 zile de la data susținerii acestei probe.

Chiar dacă concursul pentru ocuparea postului de director general al DGASPC Vaslui se ține, nu este obligatoriu ca postul să și fie adjudecat de cineva, candidații putând fi declarați respinși la oricare dintre probe sau la interviu. În plus, o Ordonanță de Urgență a Guvernului, nr. 164/01.10.2020, recent adoptată, permite prelungirea interimatului ori desemnarea unui nou director interimar, pe o perioadă de încă 60 de zile de la încetarea stării de alertă: „Prin excepție de la alin. (1), pe durata unor situații excepționale, cum ar fi durata stării de asediu, stării de urgență sau stării de alertă, precum și pentru o perioadă de maximum 60 de zile calendaristice, calculate de la data încetării stării de asediu, stării de urgență, respectiv a stării de alertă, funcțiile publice de conducere pot fi exercitate cu caracter temporar, fără obligativitatea organizării unor concursuri, cu notificarea prealabilă a Agenției Naționale a Funcționarilor Publici cu 5 zile înainte de dispunerea măsurii”, se arată în actul normativ menționat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.