Încet, dar sigur, învățământul vasluian se îndreaptă spre on-line!

0
1527

• Apariția de noi cazuri de infectare cu Covid ori de contacți ai unor persoane confirmate ca purtători ai virusului în rândul cadrelor didactice și al elevilor a silit responsabilii din învățământ să ceară conducerii județului închiderea de noi școli, 17 la număr. La acest moment, nu mai puțin de 167 de elevi și 104 de angajați din instituțiile de învățământ vasluiene sunt confirmați cu noul coronavirus, față de 1 singur elev și 12 angajați, la începutul anului școlar, pe 14 septembrie!

Tot mai multe instituții de învățământ își închid porțile, iar elevii sunt obligați să învețe on-line, dacă au această posibilitate, ca urmare a exploziei de noi cazuri de SARS Cov 2 înregistrată în ultima perioadă la nivelul județului Vaslui. La începutul anului școlar, din totalul de 640 de unități școlare vasluiene, 451 au început cursurile sub scenariul „verde”, respectiv cu predare „față în față” și prezența fizică la școală a elevilor, 189 de unități erau sub scenariul „galben”, respectiv sistem hibrid de predare, o parte dintre elevi, la școală, alții, on-line, și nici o unitate de învățământ nu era cuprinsă în scenariul „roșu”„, cu predare exclusiv on-line. E adevărat, la acea dată, 14 septembrie, erau confirmate doar 12 cazuri de Covid 19 în rândul personalului școlar, dintre care 11 cadre didactice, și un singur elev!

Lucrurile s-au schimbat, astfel că, după ce 9 unități școlare au solicitat și au obținut obținut modificarea scenariului de predare după care funcționau, din „galben” în „verde”, multe alte unități au fost obligate să-și suspende parțial sau total activitatea și să treacă la rândul lor pe predare on-line. Astfel, în doar săptămâni, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis pe rând, la solicitarea Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, suspendarea parțială a activității, pentru elevii din 104 clase din 40 de unități școlare, care inițial fuseseră în scenariul „verde”, și suspendarea totală a activității în 19 unități școlare! Ultima astfel de decizie, luată marți, 6 octombrie, de către CJSU a dus la închiderea a 97 de clase din 16 unități de învățământ, nu mai puțin de 2.016 elevi din ciclurile primar, gimnazial și liceal și 64 de preșcolari urmând să stea acasă și, eventual, dacă au condiții sau posibilitatea, să învețe on-line. Ulterior, în aceeași zi, s-a anunțat închiderea a încă unei școli, „Ion Agarici”, din Muntenii de Sus! Elevii vor trebui să stea acasă minim 14 zile, perioadă în care vor fi luate măsuri pentru curățarea, aerisirea și dezinfecția curentă și terminală a spațiilor din unitățile de învățământ, iar toți contacții direcți din cadrul unităților de învățământ ai cazurilor confirmate vor intra în izolare sau carantină la domiciliu.

Măsura suspendării totale sau parțiale a cursurilor la respectivele unități a fost luată după ce a crescut și numărul de infectări în rândul celor angrenați în procesul de învățământ, la acest moment, nu mai puțin de 167 de elevi și 104 angajați din instituțiile de învățământ fiind confirmați ca purtători ai noului Coronavirus. Dintre aceștia, 9 elevi și 33 de angajați, între care 26 de cadre didactice, 3 cadre auxiliare și 4 angajați din rândul personalului nedidactic, sunt internați în spital, restul fiind în izolare la domiciliu sau în carantină. Între cadrele didactice confirmate ca purtători ai virusului, 11 profesori, cu forme mai ușoare ale bolii, continuă predarea on-line, alți 40 de profesori fiind în concediu medical.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.