Ieri, personalul medical a protestat! Grevă japoneză fără întreruperea activității!

0
1427

• Pentru a marca Ziua Mondială pentru Muncă Decentă, sărbătorită anual pe 7 octombrie, ieri, personalul medico-sanitar și auxiliar afiliat Federației „Sanitas” a protestat într-un mod inedit: a făcut grevă japoneză, dar fără a întrerupe munca. Sindicaliștii au recurs la această formă de protest pentru a trage un semnal de alarmă asupra faptului că salariații din sistemele care asigură prevenția, tratamentul și îngrijirea populației, mai ales în această perioadă de pandemie cu SARS-CoV-2, sunt epuizați fizic și psihic, dar și discriminați.

Ieri, 7 octombrie, Federația „Sanitas”, din care fac parte medicii, asistenții medicali și alte categorii de personal din spitale și din alte instituții ce asigură prevenția, tratamentul și îngrijirea populației, a anunțat că membrii de sindicat din întreaga țară au protestat la locul de muncă. Concret, angajații au purtat banderole ori ecusoare cu mesajul „Grevă de avertisment” prinse pe combinezoanele de protecție, însă nu și-au întrerupt lucrul. Protestul a fost organizat în întreaga țară pentru a marca Ziua Mondială pentru Muncă Decentă, sărbătorită anual pe 7 octombrie.

„Muncim decent – protestăm decent – răsplătiți-ne decența cu o minimă bună-cuviință: acordarea drepturilor noastre legale! Anual, a șaptea zi a lunii octombrie este dedicată muncii decente. Conceptul presupune remunerație corectă, securitate în timpul serviciului, oportunități de dezvoltare profesională, libertate de exprimare, participare activă în luarea de decizii și, nu în ultimul rând, egalitate de șanse între bărbați și femei. Organizația Internațională a Muncii recomandă guvernelor lumii să adopte măsuri care să asigure munca decentă, o condiție esențială pentru reducerea sărăciei și o dezvoltare durabilă și echitabilă. În acest context, astăzi, 7 octombrie 2020, Federația «Sanitas» a fost nevoită să declanșeze «greva japoneză» pentru a trage un puternic semnal de alarmă, colectiv, asupra faptului că salariații din sistemele care asigură prevenția, tratamentul și îngrijirea populației acestei țări, cu preponderență în această perioadă în care noul coronavirus face ravagii, sunt epuizați fizic și psihic, sunt discriminați și expuși disprețului public printr-o excesivă mediatizare a «răsplăților financiare promise sau chiar legiferate», dar în realitate neacordate! Mai mult decât atât, acești salariați sunt cei mai expuși contaminării cu coronavirusul SARS-Cov-2, unul din 25 de nou infectați fiind din rândul personalului medical sau auxiliar”, a precizat conducerea Federației „Sanitas”, ieri, prin intermediul unei postări pe contul oficial de socializare.

„Salariații din sănătate, asistență socială, direcțiile de sănătate publică, unitățile de asistență medico-socială, serviciile de ambulanță, medicina școlară protestează începând de astăzi (ieri, n.r.) DECENT, fără întreruperea activității, pentru a nu pune în niciun fel în pericol pacienții, așteptându-se ca autoritățile române să îi trateze cu aceeași DECENȚ~ și, măcar în al doisprezecelea ceas, să înțeleagă că trebuie să respecte legea, respectându-le toate drepturile: cele de natură salarială, cele de protecție la locul de muncă, cele de repaus pentru recuperarea capacității de muncă, cele care să elimine orice discriminare între categoriile de salariați din același tip de unități și cu același tip de activitate!”, a mai precizat conducerea „Sanitas”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.