Focar de pestă porcină africană, descoperit într-o gospodărie din Bârlad

0
1107

• După ce, în ultimele luni, au fost confirmate focare de pestă porcină africană în mai multe comune din județ, zilele trecute, analizele de laborator au confirmat prezența virusului și în Bârlad, respectiv la un porc domestic dintr-o gospodărie din Bârlad.

Reprezentanții Prefecturii Vaslui și ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui au anunțat, marți, 27 octombrie, că, pe 24 octombrie, Institutul Național de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat prin buletin de analiză apariția unui focar de pestă porcină africană (PPA) la un porc domestic aflat într-o gospodărie de pe raza municipiului Bârlad. Astfel, după confirmarea diagnosticului, în data de 26 octombrie, la solicitarea DSVSA Vaslui, Prefectura Vaslui a convocat Centrul Local de Combatere al Bolilor (CLCB) transmisibile ale animalelor și a zoonozelor la nivelul județului Vaslui, care a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea PPA în confirmare la porcii domestici.

„Având în vedere dinamica evoluției virusului pestei porcine africane și în contextul debutului sezonului rece, în care sacrificarea tradițională a suinelor din gospodării cunoaște o creștere semnificativă până la sfârșitul anului, DSVSA Vaslui comunică măsurile care trebuie aplicate pentru prevenirea răspândirii PPA, după cum urmează: • Este permisă sacrificarea tradițională a porcilor crescuți în gospodăriile populației pentru consumul propriu dar, în cazul în care proprietarul de porcine constată modificări ale stării de sănătate a animalului, va anunța de urgență medicul veterinar de liberă practică împuternicit de la nivelul Circumscripției Sanitar-Veterinare de Asistență de pe raza teritorială respectivă, în vederea examinării ante-mortem sau post-mortem a animalului și a recoltării de probe (dacă situația o impune), în vederea examinării de laborator; • Este obligatorie anunțarea medicului veterinar de liberă practică dacă a) înainte de sacrificare, apar unele modificări ale stării de sănătate a animalului (inapetență, febră, pielea se înroșește, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, voma sangvinolentă, diaree abundent sangvinolentă, etc.); b) după sacrificarea animalului, există unele modificări ale organelor interne și anume – splină mult mărită, de culoare roșie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii (la nivelul limfonodulilor, seroaselor), acumulări de lichide în cavități, etc.”, spun reprezentanții Prefecturii Vaslui.

„Precizăm că, în cazul confirmării unui focar de PPA la porcinele din gospodăriile populației care sunt identificate, proprietarii de porcine vor fi despăgubiți, în condițiile respectării legislației sanitare-veterinare. Totodată, atragem atenția cetățenilor că este interzis consumul cărnii de porc fără a fi efectuat examenul trichineloscopic al acesteia. În acest scop sunt rugați să se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne în vederea efectuării examenului trichineloscopic. Trebuie știut că: • achiziționarea de porcine și produse din carne provenite de la acestea să nu se facă de la persoane neautorizate și fără documente sanitar-veterinare; • vor fi intensificate controalele în vederea descurajării comerțului ilegal de porcine (de către samsarii de porci) și produse provenite de la acestea; • este obligatorie efectuarea examenului trichineloscopic în cazul sacrificărilor din gospodării pentru consum propriu”, mai precizează reprezentanții Prefecturii Vaslui.

Având în vedere evoluția alarmantă a virusului pestei porcine africane pe teritoriul județului Vaslui, DSVSA Vaslui împreună cu Instituția Prefectului fac un apel către primari, consiliile locale și către cetățeni să trateze cu maximă responsabilitate acțiunile care țin de prevenirea răspândirii virusului și recomandă să respecte cu strictețe toate acțiunile impuse de autoritățile competente. În plus, orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgență medicului veterinar sau autorităților publice locale.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului Autorității Naționale Sanitare și Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este 0800.826.787, iar adresa de e-mail este callcenter@ansvsa.ro, iar la DSVSA Vaslui, unde este organizat serviciu de permanență, cetățenii pot sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor prin intermediul numărului de telefon 0235/421.121, al fax-ului 0235/421.278 și a e-mail-ului office-vaslui@ansvsa.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.