Expoziția „Minerale și asociații minerale din România”, la Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad

0
750

• Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 16 octombrie, de la ora 12.00, la sediul central al muzeului, din strada Vasile Pârvan, nr. 1.

Evenimentul își propune promovarea zestrei minerale a României, cu accent pe contribuția adusă patrimoniului mineralogic universal cu un număr de 38 de minerale descoperite și descrise pentru prima dată de pe teritoriul țării noastre.

Resursele minerale, fie că au fost metalifere, nemetalifere sau combustibile au constituit dintotdeauna motorul civilizației mondiale și în particular, naționale.

Spațiul românesc nu putea face excepție, zestrea mineralogică națională este una dintre cele mai diverse și spectaculoase din Europa. Ea fiind consecința directă a factorilor geologici și tectonici ce au acționat de-a lungul timpul pe teritoriul României. Din multitudinea ocurențelor mineralogice se individualizează trei zone cu potențial mineralogic de excepție: Subprovincia Banatică, Subprovincia Magnetitelor Neogene din Munții Metaliferi și Subprovincia Magnetitelor Neogene din lanțul vulcanic Oaș-Gutâi-Țibleș.

Sunt binecunoscute, pe plan mondial, exemplarele mineralogice cu caracter de unicitate ce provin din spațiul național. Putem aminti aici așa numitele „flori de mină”, adevărate eșantioane de minerale de forme, mărimi și asocieri surprinzătoare. Extrem de interesante sunt eșantioanele de baritină roșie de la Baia Sprie, structurile de tip „Gavra” de la Cavnic, stibina prismatică de Băiuț sau rodocrozitul roz.

Universitatea „Babeș-Bolyai”, prin Direcția Patrimoniului Cultural Universitar, Departamentul de Geologie al Facultății de Biologie și Geologie și Muzeul de Mineralogie, în colaborare cu Consiliul Județean Maramureș și Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, Consiliul Judetean Vaslui și Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, vă invită să vizionați expoziția ”Minerale și asociații minerale din România”. Aceasta reunește 124 de exponate mineralogice care provin de la Secția de Științe Geonomice a Academiei Romȃne, Universitatea „Al. I. Cuza” Iași, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Institutul Geologic al României – Muzeul Național de Geologie București și CNCAF Minvest Deva – Muzeul Aurului Brad.

Proiectul este realizat și cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național. Organizatori, din partea Muzeului „Vasile Pârvan, sunt dr. Mircea Mamalaucă și bibliotecar Valentina Fornea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.