Dezastru în agricultura vasluiană!

0
791

• Peste jumătate din suprafața arabilă de 292 mii de hectare a județului Vaslui cultivată în acest an agricol a fost grav afectată de seceta prelungită, dar și de alte fenomene meteorologice, îngheț târziu de primăvară ori grindină, peste 10 mii de fermieri solicitând despăgubiri guvernamentale pentru pierderile importante de producție. Unii fermieri au pierdut chiar de două ori: după ce le-au fost calamitate culturile de toamnă, grâu sau rapiță, și au recultivat terenurile, nu au avut succes nici cu culturile de primăvară, obținând producții de 800, 500 sau chiar 350 kg boabe porumb la hectar, față de o medie de circa 4.800 kg la hectar, anul trecut!

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a prezentat situația rezultată în urma finalizării tuturor controalelor administrative și a plăților aferente Schemei de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică, pentru fiecare județ în parte. Conform datelor prezentate, cu o suprafață totală de 57.335 hectare pentru care s-au solicitat și aprobat plata de despăgubiri, Vasluiul se situează pe locul 8 la nivel național, între județele cele mai calamitate de secetă. În total, 1.653 de fermieri vasluieni au primit sau urmează să primească peste 43,8 milioane de lei drept despăgubiri, bani însă care nu acoperă nici pe departe pierderile suferite în acest an, pierderi care la grâu și la rapiță au fost chiar și de 100%. Acesta este și motivul pentru care peste jumătate dintre fermieri au renunțat să mai cultive rapiță în această toamnă, orientându-se către alte culturi, mai rezistente la secetă.

Lipsa apei din sol nu a afectat doar culturile de toamnă, cele de primăvară având cel puțin la fel de mult de suferit. Conform datelor furnizate de către Direcția pentru Agricultură a Județului Vaslui, în urma constatării și evaluării pagubelor la aceste culturi de primăvară, a rezultat o suprafață totală de 89.307 hectare de culturi calamitate în procente cuprinse între 60 și 100%! Cel mai mult de suferit a avut porumbul, cultură calamitată pe o suprafață de 46.286 de hectare, urmat de floarea-soarelui, 30.080 hectare calamitate, lucerna, 8.430 hectare, și soia, cu 998 hectare de cultură distrusă de secetă. Nici plantațiile viticole nu au scăpat neafectate, pe nu mai puțin de 726 hectare producția de struguri având serios de suferit. La fel, în cazul plantațiilor pomicole, cu 407 hectare calamitate.

„Pentru a vă face o idee despre dimensiunea dezastrului din agricultura vasluiană, unii fermieri au anunțat obținerea unor producții de 800 kg, de 600 kg, de 450 kg și chiar de 300 – 350 kg boabe porumb la hectar, infim comparativ chiar cu producțiile obținute anul trecut, despre care nu se poate spune că a fost un an agricol foarte bun… Lipsa ploilor va avea un impact negativ și asupra pregătirii viitorului an agricol, inclusiv prin prisma majorării cheltuielilor necesare pentru înființarea viitoarelor culturi, din cauza consumului mare de carburanți, ori a uzurii mai mari a utilajelor, datorată solului întărit”, a explicat ing. Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.