De azi, masca de protecție e obligatorie în jurul unităților școlare din județ!

0
1834

• Pentru că, în ultimele două săptămâni, numărul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 din județ, în special în municipiile Vaslui, Bârlad și Huși, a crescut exponențial, depășind rata de îmbolnăvire de 1,5‰ de locuitori, autoritățile județene au decis impunerea de noi restricții. Concret, cetățenii din întreg județul sunt obligați să poarte mască de protecție în spațiile publice de genul piețelor, târgurilor, stațiilor de autobuz, etc. atunci când sunt în grupuri mai mari de trei persoane. Totodată, sunt obligate să poarte mască și persoanele staționează în spațiul public deschis, pe o rază de 20 de metri în jurul căilor de acces ale unităților de învățământ din județul Vaslui, precum și în perimetrul acestora. Iar în cazul celor trei municipii, s-a decis ca, în următoarele două săptămâni, restaurantele, barurile, cafenelele, etc. din spațiile închise, inclusiv din incinta hotelurilor, să rămână închise publicului. Vor putea face, însă, livrări la domiciliu.

Ca urmare a adresei Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui nr. 17.811/07.10.2020, înregistrată la Instituția Prefectului – județul Vaslui cu nr. 15.849/07.10.2020, prin care se aduce la cunoștința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vaslui faptul că rata de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în municipiile Vaslui, Bârlad și Huși, în ultimele 14 zile, este mai mare de 1,5 ‰ de locuitori, ieri, 7 octombrie, CJSU Vaslui s-a întrunit în ședință extraordinară și a adoptat Hotărârea nr. 32.

Potrivit documentului, începând cu data de 07.10.2020, ora 00:00, se prelungește măsura privind obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât nasul și gura să fie acoperite, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise de pe teritoriul județului Vaslui, în grupuri de mai mult de trei persoane care nu sunt membri ai aceleiași familii. Concret, vorbim de spații precum: piețele agro-alimentare, târgurile, zonele de așteptare (stații de autobuz, peroane etc.), zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, pe toată perioada de funcționare a acestor activități.

Tot în respectiva hotărâre se menționează că administratorii / proprietarii spațiilor publice deschise sunt obligați să afișeze la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecție. Totodată, începând cu 7 octombrie, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție pentru toate persoanele care au împlinit 5 ani și care staționează în spațiul public deschis, pe o rază de 20 de metri în jurul căilor de acces ale unităților de învățământ din județul Vaslui, precum și în perimetrul acestora.

„Motivat de faptul că, în perioada 23.09.2020 – 06.10.2020, rata incidenței cumulative a COVID-19 la 1.000 de locuitori pentru municipiul Vaslui este de 1,66, pentru municipiul Bârlad este de 2,49 și pentru municipiul Huși este de 2,63, în perioada 08-22.10.2020, se închide la nivelul municipiilor Vaslui, Bârlad și Huși:

1. activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor;

2. activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități;

3. în situația în care se află operatori economici prevăzuți la pct. 1 și 2, se permite prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective;

4. activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare din municipiile Vaslui, Bârlad și Huși este permisă doar pentru clienții cazați în hotel.

Toate instituțiile publice și private, precum și operatorii economici care își desfășoară activitatea în municipiile Vaslui, Bârlad și Huși au obligația analizării modului de desfășurare a activității în vederea organizării programului de lucru în regim de muncă la domiciliu / telemuncă, iar acolo unde acest lucru nu este posibil, se recomandă decalarea programului de lucru”, au precizat reprezentanții Prefecturii Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.