Cod „roșu” în comuna Costești, însă fără carantină!

0
696

• După municipiile Bârlad și Huși, orașul Negrești și UAT Boțești, încă o comună vasluiană a ajuns în scenariul roșu, ca urmare a infectărilor cu SARS-CoV-2 din ultimele 14 zile. Este vorba despre comuna Costești, care a ajuns la o incidență a infectărilor de 3,29 de cazuri la mia de locuitori. Cu toate acestea, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vaslui a considerat că nu se impune intrarea în carantină a locuitorilor din zonă. Motivul: este vorba de focare izolate, deja ținute sub control!

De la o incidență a infectărilor de 1,83 la mie, înregistrată pe 16 octombrie, o săptămână mai târziu, pe 23 octombrie, comuna Costești a ajuns la o incidență a infectărilor de 3,29 de cazuri la mia de locuitori. Nu mai puțin de 11 persoane sunt la acest moment confirmate ca fiind purtători ai virusului SARS Cov 2. Din fericire, cei mai mulți dintre aceștia prezintă forme ușoare de boală, nefiind necesară spitalizarea lor, fiind în acest moment izolați la domiciliu. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vaslui a considerat că nu se impune intrarea în carantină a locuitorilor din zonă, dat fiind faptul că dintre cele 11 persoane din comună depistate cu Covid 19, 4 persoane sunt angajați ai primăriei, restul fiind membri ai două familii, deja izolați la domiciliu.

„Primăria comunei Costești își desfășoară în continuare activitatea după programul normal, respectându-se normele de securitate sanitară, ancheta făcută de către DSP, dar și testele epidemiologice arătând că cei patru angajați confirmați cu Covid 19 nu au avut contact cu alți colegi ai lor, măsurile de protecție sanitară impuse la nivelul primăriei dovedindu-și astfel eficiența. Cât despre restul persoanelor infectate cu Covid 19 raportate la nivelul comunei Costești, aceștia sunt membrii ai 2 familii, deja izolați la domiciliu, și deci, nereprezentând un pericol pentru comunitate. Având în vedere că este vorba de focare izolate, ușor de ținut sub control prin respectarea tuturor măsurilor necesare în această situație, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a considerat că nu se impune carantina în zonă, lucru oricum dificil de realizat, dat fiind că comuna Costești se află de-a lungul DN 24, drum național foarte circulat”, a declarat Mircea Gologan, prefectul județului Vaslui.

În schimb, au fost impuse noi măsuri de protecție sanitară în zonă, respectiv obligativitatea purtării măștii de protecție inclusiv în spațiile publice deschise, precum și interzicerea activității cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor. „Se permite prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective, conform art. 6 pct. 1 din Anexa nr. 3 la Hotărârea de Guvern nr. 856/2020”, se arată în Hotărârea nr. 53 a CJSU Vaslui.

Trebuie spus că, deși în comuna Costești numărul de cazuri de Coronavirus a crescut foarte mult în ultimele zile, autoritățile consideră că pericolul de răspândire a virusului pe cale comunitară nu este foarte mare, cu atât mai mult cu cât focarele sunt izolate și sunt sub control. Un pericol mult mai mare îl reprezintă traficul rutier de pe DN 24A, respectiv faptul că restaurantele de la Stâna Costești reprezintă un loc favorit de popas pentru mulți transportatori, reprezentând astfel un posibil focar de transmitere intercomunitară a bolii. Tocmai de aceea, autoritățile județene și locale au cerut respectarea cu strictețe a tuturor măsurilor de protecție sanitară în respectivele localuri, anunțând că vor fi făcute dese controale pentru a se verifica respectarea acestor măsuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.