Bârlădenii, așteptați la subvențiile pentru încălzire

0
888

Familiile defavorizate din Bârlad care vor să beneficieze de ajutoare de căldură pentru această iarnă își pot depune, începând de ieri, dosarele. Pentru sezonul rece 2020-2021, condițiile care exclud acordarea ajutoarelor au rămas tot cele de iarna trecută.

Începând de luni, 26 octombrie, bârlădenii care doresc să beneficieze de ajutoarele pentru încălzirea din timpul iernii își pot depune dosarele complete la ghișeele Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Bârlad. Trebuie știut că această direcție s-a mutat în noul sediu, situat pe Bulevardul Epureanu nr. 35, și că dosarele pot fi depuse de luni până vineri, între orele 08.30-12.30. Ca și în anii trecuți, ajutoarele de încălzire se vor acorda tot în intervalul 1 noiembrie 2020 – 31 martie 2021. Se pot înscrie doar persoanele singure sau familiile care locuiesc efectiv la adresa pentru care se solicită ajutor, sunt înscrise în cartea de imobil și sunt luate în calcul la stabilirea cheltuielilor de întreținere a locuinței. Este important de știut că nu pot beneficia de subvenție decât cei care realizează venituri de până la 750 lei pe membru de familie (în cazul ajutoarelor cu gaze nturale, energie electrică, lemne sau combustibili petrolieri) și de 786 lei pe membru de familie în cazul familiei, sau de până la 1.082 lei în cazul persoanei singure (în cazul ajutoarelor cu energie termică).

Însă, cu cât veniturile sunt mai mici la toate categoriile de beneficiari, cu atât cuantumul alocat va fi mai mare. Asta fie că este vorba despre familiile care utilizează gaze naturale (la sobe sau centrale termice), energie electrică sau lemne. Cel mai mult vor primi persoanele sau familiile care au venituri sub 155 lei pe membru de familie. Cei care folosesc sobele sau centralele pe gaz, vor primi 262 lei pe lună, cei care utilizează energie electrică vor primi câte 240 lei pe lună, iar cei care se încălzesc cu lemne primesc 54 lei pe lună. Evident, pe măsură ce veniturile cresc, nivelul ajutoarelor va scădea, cele mai mici ajutoare fiind de 20 lei, atât pentru cei care folosesc gaze naturale ori lemne, cât și pentru cei care utilizează energia electrică. Vorbim aici de persoanele care realizează venituri cuprinse între 540 – 750 lei pe membru de familie. Cât despre ajutoarele pentru încălzirea cu energie în sistem centralizat la blocurile ANL, cea mai mare compensare lunară o vor primi beneficiarii de ajutor social conform Legii 416/2001, adică 100% (persoane singure), respectiv 90% (familii).

Ajutoarele de încălzire nu-s pentru toți!

Este bine de știut că lista bunurilor ce duc la excluderea ajutoarelor au rămas la fel ca și în anii anteriori. Concret, cei care dețin alte imobile în afara locuinței sau chiar terenuri ce împrejmuiesc locuințele și care depășesc 1.000 metri pătrați (în urban) sau 2.000 metri pătrați (în rural), autoturisme sau motociclete cu o vechime mai mică de zece ani, autoutilitare, autocamioane, remorci, rulote, microbuze, autobuze, șalupe, bărci cu motor, scutere de apă sau iahturi nu beneficiază de ajutoarele pentru încălzire. Același lucru este valabil și pentru proprietarii de utilaje agricole (tractor, etc.), utilaje de prelucrare agricolă (presă de ulei, moară de cereale, etc.), utilaje de prelucrat lemnul (gater, drujbă, etc.) sau depozite bancare mai mari de 3.000 de lei. Nici cei care au terenuri, animale sau păsări a căror valoare netă de producție anuală trece de 1.000 euro pentru persoana singură, respectiv 2.500 euro pentru familii nu primesc subvențiile pentru încălzire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.