Astroclubul „Perseus” Bârlad împlinește zece ani

0
700

• Pentru a sărbători zece ani de existență ai Astroclubului „Perseus” Bârlad, iubitorii de astronomie sunt invitați să participe la vernisarea unei inedite expoziții de fotografii. Imaginile ce vor putea fi vizionate până la finele anului au fost realizate de la înființarea astroclubului și până acum.

În aceste zile, Astroclubul „Perseus” Bârlad sărbătorește zece ani de când a fost înființat. Este vorba despre un club al iubitorilor de astronomie înființat la Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad pe data de 9 octombrie 2010. Aniversarea coincide cu sărbătorirea Săptămânii Mondiale a Spațiului Cosmic (4 – 10 octombrie), pe 4 octombrie împlinindu-se 63 de ani de la lansarea pe orbită a primului satelit artificial, Spuntnik 1, iar pe 10 octombrie, 53 de ani de la semnarea tratatului asupra principiilor care guvernează activitățile statelor în explorarea pașnică a spațiului cosmic.

Pentru a marca ambele evenimente, dar ținând seama că ne află în plină pandemie de SARS-CoV-2 și trebuie respectate măsurile de distanțare socială, Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” va organiza, pe 10 octombrie, ora 17.00, întâlnirea aniversară „Astroclubul «Perseus» Bârlad – 10 ani de activitate”. La manifestare sunt așteptați să ia parte toți membrii clubului de astronomie, atât cei activi din prezent, cât și cei care s-au implicat în activitățile clubului din primii ani de la inaugurare. De asemenea, este invitat să participe și publicul bârlădean interesat de acțiunile Secției de Astronomie din cadrul muzeului. În cadrul întâlnirii aniversare, va avea loc și vernisarea unei expoziții temporare cu imagini realizate în cei zece ani de activitate a clubului. Expoziția va fi deschisă spre vizitare până pe 31 decembrie.

„Astroclubul «Perseus» a fost inaugurat pe 9 octombrie 2010, cu ocazia Săptămânii Mondiale a Spațiului Cosmic, și, în toată această perioadă, a fost cel mai important program de popularizare a astronomiei în rândul publicului bârlădean, prin organizarea de diverse activități de promovare a astronomiei, cum ar fi: Școala de vară de Astronomie «Descoperă Universul!», taberele de astronomie în afara orașului Bârlad, observații astronomice în stradă și activități speciale, organizate cu prilejul unor fenomene astronomice deosebite. Înființarea unui club de astronomie la Muzeul «Vasile Pârvan» a fost necesară, în condițiile în care instituția deținea un punct de observații astronomice din anul 2006, iar în anul 2009 a fost dat în folosință Planetariul. Mai trebuie să amintim că, în cei zece ani de activitate, s-au obținut mai multe sponsorizări din mediul privat pentru dotarea Observatorului Astronomic, locul de desfășurare a activităților în cadrul clubului de astronomie, ce au dus în final la rezultate deosebite, cum ar fi: descoperirea unei nove roșii în anul 2015, cea mai importantă realizare științifică din țara noastră, și descoperirea stelei variabile Bârlad V1, descoperită la finalul anului 2019”, ne-a spus muzeograful Ciprian Vîntdevară, fondatorul Astroclubului „Perseus”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.