Artistul vasluian Felix Artene expune la Galeria Artep din Iași

0
849

• Anul acesta, artistul vasluian a expus lucrarea „Cronos”, realizată din bronz, în centrul municipiului Vaslui, orașul în care s-a născut. Lucrarea dăruită municipalității se află lângă complexul comercial Winmarkt (fostul Central). Zilele acestea, Felix Artene expune o colecție de picturi realizate în perioada 2019-2020, dar și 100 de lucrări de grafică ce au reprezentat forme inițiale ale lucrărilor finale, la Galeriile Artep din Iași. Vernisajul va fi însoțit de lansarea unui pictoroman, publicat la începutul lui octombrie de Editura Polirom. „Mustața lui Dali și alte culori”, de Felix Aftene și Lucian Dan Teodorovici, cu o prefață de Bogdan Crețu, reprezintă apariția unui volum inedit în cultura românească.

Artisul vasluian Felix Artene a expus anul acesta în centrul municipiului Vaslui lucrarea „Cronos”, realizată în bronz. Lucrarea, dăruită municipalității vasluiene, îl înfățisează pe Zeul Cronos din mitologia greacă ca simbol al timpului și al istoriei.

De-a lungul carierei, artistul a primit peste 30 de premii și distincții pentru activitatea pe plan național și internațional, zilele acestea marcând un eveniment inedit în cultura românească: lansarea unui vernisaj din lucrări proprii însoțită de lansarea pictoromanului publicat la începutul lui octombrie de editura Polirom, „Mustața lui Dalí și alte culori”, de Felix Aftene și Lucian Dan Teodorovici, cu o prefață de Bogdan Crețu, un volum inedit în cultura românească.

Expoziția „Mustața lui Dalí și alte culori” reunește o colecție de picturi ale artistului Felix Aftene realizate în perioada 2019-2020, dar și 100 de lucrări de grafică ce au reprezentat forme inițiale ale lucrărilor finale. 

Felix Aftene, artist vizual, trăiește și lucrează în Iași, având o activitate susținută pe scena națională și internațională a artei contemporane. Practica sa artistică este extinsă pe varii medii – pictură, sculptură, pictură murală, noile media.

S-a născut în anul 1972, în orașul Vaslui. Și-a convins părinții să îl înscrie la liceul de artă, pentru că reușise să cîștige o diplomă la concursul „Cântarea României”, în 1985. A absolvit Liceul de Artă „Octav Băncilã” din Iași în 1990, iar apoi și-a continuat studiile artistice la Academia de Artă „George Enescu” din Iași, secția Artă Monumentală. În 1996, a absolvit ca șef de promoție. În 2016 a obținut doctoratul în domeniul Arte vizuale, la Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, din Iași, cu o lucrare dedicată artelor vizuale contemporane. În 1997, a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Din 2013, este președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Iași. Din 1998, profesează ca scenograf la TVR Iași. În perioada 1997-1998, a primit Bursa Uniunii Artiștilor Plastici din România. În 1998, a cîștigat concursul pentru realizarea picturii murale din sediul Direcției Generale a Finanțelor Publice Iași, cu lucrarea intitulată Babilon. În 2008, a realizat o altă lucrare importantă pentru comunitate, „Capsula timpului”, un monument din bronz, amplasat în fața Primăriei Municipiului Iași, la aniversarea a 600 de ani de la atestarea documentară a orașului. În 2016 i s-a acordat Premiul Național pentru Pictură al UAP din România. În 2019 a revenit în spațiul public cu un proiect intitulat „Masa amintirilor”.

„Mustața lui Dali și alte culori este o carte splendidă, un duet cum nu avem altul, despre puterea artei de a inventa realitatea, de a-i da un sens imaginând-o. Chiar imaginând-o după ce faptele s-au derulat. Un experiment de o frumusețe aparte, care caută să reîntregească unitatea privirii artistice asupra lumii noastre atât de atomizate”, spune Bogdan Crețu în prefața lucrării amintite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.