Activitate de informare la C.A.R.P. „Solidaritatea” Vaslui

0
698

Sunt luni de zile de când pandemia provocată de virusul SARS-Cov 2 a pus stăpânire pe viața noastră, modificându-ne dramatic activitatea cotidiană, proiectele imediate și de viitor, relațiile interumane, atât de deschise cândva, și chiar comportamentul individual și colectiv, atât de firesc și el cândva.

Chiar și în aceste condiții, pe data de 5 octombrie 2020, conducerea C.A.R. Pensionari „Solidaritatea” Vaslui a găsit modalitatea organizării unei activități cu public restrâns, conform regulilor oficiale impuse de autorități. Și aceasta pentru că se simțea nevoia comunicării între noi, cu scopul de a intra în posesia unor informații la zi, având în vedere evenimentele deosebite petrecute în aceste luni de teamă, nesiguranță și tăcere înfrigurată, dar și tradiției, consacrate aici, de a avea câte o activitate lunară, fie ea culturală sau artistică.

 Respectând distanțarea fizică, purtatul măștii și omniprezentul dezinfectant la intrarea în instituție, participanții la această activitate au păstrat pentru început un moment de reculegere în memoria a două personalități de seamă, trecute de curând la cele veșnice, prieteni și membri ai unității noastre. Este vorba de profesorul de matematică Dumitru Apostolache, scriitor, publicist și umorist de clasă, și profesorul de limba și literatura română Dan Ravaru, la rândul său scriitor, istoric, autor de monografii, cu contribuții substanțiale în conservarea patrimoniului etnografic și folcloric al județului Vaslui. Ambii, promotori de marcă ai fenomenului cultural și contributori direcți, prin realizările lor în plan literar și artistic, ne-au încântat de-a lungul anilor prin prelegeri la întrunirile noastre, prin aparițiile lor constante în media, dar mai ales, prin slova lor scrisă cu trudă și plină de înțelesuri.

În atmosfera de tristețe instalată firesc după acest moment, doamna președintă l-a invitat pe domnul dr Valeriu Lupu să expună liber și argumentat științific date privind pandemia actuală și impactul ei asupra individului și societății, în încercarea de a diminua starea de frică inoculată în sufletul oamenilor pe calea mass media, dar să și taxeze o anumită stare de neîncredere și nepăsare din partea unui segment de populație care ignoră măsurile impuse.

Realitatea momentului, după cum a reieșit din prezentare, este că trăim al doilea val al pandemiei, „din nefericire cu un grad de extensie mult mai mare decât primul val, ceea ce arată că sub aspectul contagiozității virusul nu și-a pierdut capacitatea de contaminare, iar noi ne aflăm în stadiul de transmisie comunitară extinsă, ceea ce poate să însemne că epidemia este scăpată de sub control. Prin urmare întrebarea este, nu dacă vom face boala, ci când și cum”.

Din fericire – a ținut să precizeze vorbitorul – se pare că virulența și-a mai pierdut din intensitate, după cum arată cifrele mortalității și procentul crescut al formelor inaparente (asimptomatice), ceea ce înseamnă că agresivitatea virusului diminuează pe măsură ce și starea de imunitate a populației crește. Prin urmare „optimismul și măsurile minime de igienă rămân singurele mijloace la îndemâna noastră, până ce o terapie corespunzătoare și eficientă va fi descoperită și, desigur, un vaccin va fi pus la punct”. Cei prezenți s-au arătat foarte interesați de datele expuse într-o înșiruire logică și au adresat vorbitorului mai multe întrebări, majoritatea vizând posibilitatea dobândirii imunității și utilitatea măsurilor impuse de autorități.

„Pentru obținerea imunității nu există decât două căi: vaccinarea cu un vaccin specific anti-SARS-Cov 2, sau imunizarea prin boală. Prima posibilitate este în lucru, în diverse stadii, la cele peste 60 de laboratoare aflate în competiție, iar a doua posibilitate (prin boală), de dorit este ca forma de boală (dacă aceasta totuși apare) să fie o formă ușoară sau medie și nu o formă gravă care pune la grea încercare organismul uman, nu atât legat de vârstă, cât mai ales legat de alte boli preexistente (comorbidități – în limbaj medical), cum ar fi diabetul zaharat, obezitatea, neoplaziile, bolile pulmonare cronice etc. De reținut faptul că formele ușoare sau medii sunt imunogene (produc imunitate cel puțin temporară), pot fi rezolvate prin tratament simptomatic în condiții de izolare la domiciliu fără evaluările în spital (decât la purtătorii de boli cronice) care pot fi riscante pentru că se fac în spitale covid. Cât privește așa zisele forme asimptomatice, este mai degrabă o abordare pur tehnicistă bazată pe un test pozitiv care poate fi și fals pozitiv (cele mai sigure teste au specificitate și sensibilitate până la 92%), iar boală fără simptome nu există, pentru că orice boală este rezultatul unui proces patologic în care simptomele pot fi atât de discrete, încât să rămână insesizabile la un examen clinic, mai superficial astăzi ca niciodată. În plus, formele inaparente au o capacitate redusă de imunizare, dar și o contagiozitate extrem de redusă. Riscul contaminării acestora cu ocazia evaluărilor este și mai mare”.

Chiar dacă eficiența măsurilor minimale impuse este discutabilă – a subliniat vorbitorul – acestea rămân singurele în măsură să ne ofere un oarecare grad de protecție, prin urmare trebuie respectate. „Dincolo de acestea, restricțiile impuse cu forța sunt iluzorii, arbitrare și, după cum se vede, pot fi interpretate ca discriminatorii, pentru că epidemia evoluiază după legile ei, ca oricare alt fenomen natural pe care omul încă nu îl poate controla”.

Modul de expunere, argumentat și pe înțelesul tuturor, a menținut trează atenția celor prezenți, generând discuții și întrebări care au continuat și în partea doua a întâlnirii în care gazda întâlnirii, doamna președintă Valentina Lupu, a oferit-o cu generozitate. Chiar dacă modul de desfășurare a fost unul restrâns, întrunirea și-a atins scopul propus, acela de informare, comunicare și mai ales comuniune, atât de caracteristică și necesară omului.

• Profesor Maria Musteață

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.