Seceta a pus agricultura vasluiană, aproape complet, la pământ

0
682

• Mii de fermieri vasluieni așteaptă despăgubirile pentru recoltele distruse de secetă, primise de către guvern, ca singura speranță pentru a supraviețui și a putea să-și continue activitatea și anul viitor. Cele mai afectate au fost culturile de primăvară, producția la porumb, în cele mai multe zone, fiind practic egală cu zero. Chiar și cu avansurile din subvențiile agricole pe acest an, așteptate să sosească după jumătatea lunii octombrie, pregătirea pământului pentru înființarea noilor recolte se anunță a fi foarte dificilă, tot din cauza secetei, costurile cu combustibilul, dar și uzura utilajelor urmând a fi mai mari.

Până pe 15 septembrie, termenul limită pentru depunerea cererilor de acordare de despăgubiri pentru recoltele distruse de calamități naturale, respectiv seceta pedologică excesivă și persistentă, în cazul culturilor de toamnă, la APIA Vaslui s-au prezentat nu mai puțin de 1.667 de fermieri, în acest sens. O estimare a suprafeței calamitate pentru care s-au solicitat despăgubiri se va face în perioada următoare, după centralizarea cererilor la nivel central. Cei mai mulți dintre fermieri au procese verbale de constatare a daunelor pe teritoriul a mai multe unități administrativ teritoriale, însă o estimare, făcută în prima jumătate a anului, odată cu verificările, de către comisiile locale special formate în acest sens, arată că suprafața totală cultivată cu grâu, rapiță și alte culturi, toamna trecută, și afectate, multe dintre ele în proporție de 80 – 100%, se situează la peste 60 de mii de hectare.

La fel este cazul și a culturilor înființate în această primăvară, grav afectate și ele de secetă, pentru care specialiștii DAJ Vaslui au finalizat la jumătatea acestei luni acțiunea de constatare și evaluare a pagubelor, centralizarea acestor date urmând a fi făcută până la sfârșitul acestei luni, când situația la zi urmează a fi înaintată Instituției Prefectului județului și Ministerului Agriculturii. Situația este deosebit de sumbră, suprafața totală afectată la nivelul județului Vaslui fiind în jur de 110 mii de hectare, dintre care, conform situației centralizate până la acest moment, 54.160 ha cultivate cu porumb, 40.275 ha, cultivate cu floarea-soarelui, și diverse suprafețe cultivate cu alte plante, inclusiv lucernă, plantațiile pomicole și viticole, fiind afectate, într-un grad mai mic sau mai mare, de secetă. „Situația cea mai gravă este în cazul suprafețelor cultivate cu porumb, cele mai multe dintre acestea fiind calamitate în proporție de 100%, în cea mai mare parte a județului. Doar zona de nord a județului a fost ceva mai ferită, însă și acolo, fermierii care au cultivat porumb au suferit pagube foarte mari. Situația este ceva mai bună în cazul culturilor de floarea-soarelui, însă doar pentru că această plantă se seamănă înaintea porumbului, și astfel, a mai avut parte de ceva umiditate în timpul vegetației. Totuși, pagubele sunt foarte mari, de 50 – 60 – 70% din producția estimată. Cele mai mici diminuări ale producției le-au suferit viticultorii, însă și aici producțiile sunt sub cele de anul trecut. De exemplu, la struguri de masă, producția din acest an este de doar 5.320 kg/ha, iar la strugurii de vin, în jur de 6.700 kg/ha. Și la fructe stăm rău, nu doar din cauza secetei, dar și a înghețului târziu, sau a grindinei, fenomene care și-au făcut apariția în această primăvară”, a declarat ing. Gigel Crudu, directorul executiv al DAJ Vaslui. Probleme vor avea și crescătorii de animale, în lipsa nutrețului necesar petru a trece cu bine peste această iarnă.

Mai grav, și anul agricol 2021 a început dezastruos, din cauza secetei, care a făcut pământul extrem de greu de lucrat, pregătirea noilor culturi de toamnă având de suferit. Mai mult, unii fermieri se gândesc să renunțe la unele culturi, dintre cele mai afectate de lipsa precipitațiilor, în favoarea altora, mai rezistente la secetă. Astfel, dacă până acum, la nivelul județului Vaslui se cultivau cu rapiță în jur de 20 de mii de hectare, pentru anul viitor, fermierii și-au anunțat intenția de a cultiva, cu această plantă, doar 7.684 ha! Cât privește grâul, nici nu au început încă însămânțările, fermierii mai așteptând ceva ploi, pentru a nu face consum excesiv de carburant ori a uza suplimentar utilajele agricole, datorită solului întărit de soare. „Suntem extrem de îngrijorați pentru următroul an agricol, care a început sub auspicii deloc bune. Situația este cu atât mai grea cu cât nu se prognozează ploi ceva mai însemnate cantitativ, în următoarea perioadă. Mulți dintre fermieri, în lipsa producției sperate, așteaptă despăgubirile anunțate de către Guvern, și avansurile din subvențiile agricole pe acest an, care ar trebui să fie plătite începând de la jumătatea lunii octombrie, pentru a-și putea continua activitatea și a nu apela la credite agricole pe care nu se știe cum le vor putea achita, dacă seceta va continua”, a mai declarat directorul Gigel Crudu.

Trebuie spus că ajutorul de stat de compensare financiară a producătorilor agricoli din sectorul vegetal afectați de seceta pedologică manifestată în perioada toamna 2019 – aprilie 2020 inclusiv, aprobat de către Guvern prin Ordonanță de Urgență prevede compensații financiare în următoarele limite maxime: grâu – 925 lei/ha, secară – 925 lei/ha, triticale – 805 lei/ha, orz – 912 lei/ha, orzoaică – 951 lei/ha, ovăz – 771 lei/ha și rapiță -1002 lei/ha.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.