Școala a început „normal” în județul Vaslui, în coloană!

0
641

Anul școlar a debutat cu bine pentru cei 48.850 de elevi vasluieni și cele peste 6.500 de cadre didactice care, pe lângă misiunea de a le deschide mintea copiilor, o au și pe cea de a-i supraveghea, pentru a limita la maxim contactul fizic și, implicit, posibila răspândire SARS-coV-2. „Eu și colegii mei inspectori am fost cu toții în teren pentru a verifica modul în care s-a desfășurat activitatea didactică în acestă primă zi de școală. Nu au fost probleme deosebite nicăieri, totul a decurs normal, cu respectarea măsurilor de protecție și distanțare convenite”, a declarat prof. Loredana Roman, inspectorul general școlar al județului Vaslui. Pentru copiii din Fâstâci, anul a început într-o școală nouă, în timp ce cei din Stejaru, comuna Pungești, mai au puțin de așteptat, școala lor nefiind finalizată la termen.

Cu mască de protecție pe față, cu triaj epidemiologic, fără flori, fără festivitățile obișnuite, fără accesul părinților în școli pentru a vedea clasele în care vor învăța copiii lor, doar cu mesaje ale autorităților locale postate pe mediile de socializare, așa a debutat anul școlar 2020 – 2021 în județul Vaslui, la fel ca pe întreg cuprinsul țării. „Prima perioadă va fi de foc, vom vedea și corecta eventualele disfuncționalități, elevii se vor obișnui cu obligativitatea purtării măștii de protecție și cu celelalte măsuri, în special privind distanțarea fizică și interdicția de a părăsi băncile, ori, cei care vor face cursuri on-line, cu această nouă metodă de învățare… Sperăm ca totul să meargă bine și să nu apară cazuri de îmbolnăvire nici în rândul elevilor, nici al profesorilor. Totuși, la cel mai mic semn, la orice suspiciune sau caz confirmat, suntem pregătiți să luăm toate măsurile, inclusiv închiderea temporară a școlii respective, până la efectuarea, de către DSP, a anchetei epidemiologice, dezinfectarea spațiilor și izolarea contacților persoanelor bolnave”, a declarat prof. Loredana Roman, inspectorul general școlar a ISJ Vaslui.

Cât privește debutul anului școlar, aceasta a precizat că singura problemă privind spațiile necesare desfășurării procesului educațional este la Școala Primară din Stejaru, comuna Pungești, aflată în proces de reabilitare, și unde lucrările nu au fost finalizate. Elevii de acolo vor învăța la școala din localitatea alăturată, în tura de după-amiază, după dezinfectarea spațiilor, urmând a fi transportați cu microbuzul școlar din comună. Situația, a precizat inspectorul școlar general, este doar temporară. În curând, lucrările la școala din Stejaru vor fi finalizate, iar copiii din satul respectiv nu vor mai fi nevoiți să facă naveta, având la dispoziție și spații noi.

În schimb, cei circa 120 de elevi din Fâstâci au avut parte de o mare bucurie la debutul anului școlar: nu vor mai fi nevoiți să învețe în spațiile improvizate, ca în ultimii 14 ani, ci vor avea la dispoziție o școală cu mobilier și materiale didactice nou-nouțe. Asta pentru că, printr-un efort susținut al primarului comunei, Hristache Sima, care a reușit anul trecut să încheie socotelile cu constructorul care, timp de mai bine de 12 ani, a bătut pasul pe loc în ceea ce privește construirea noii școli și apoi s-a ocupat de finalizarea lucrărilor, pentru ca copiii din localitate să aibă condițiile cele mai bune pentru a învăța. Reamintim că epopeea Școlii Gimnaziale din Fâstâci a început în 2006, când Guvernul României aloca o sumă importantă la acea vreme, 1,48 de milioane de lei, pentru consolidarea și modernizarea unității. Licitația de executare a lucrărilor a fost câștigată tot de o firmă vasluiană, Romcip – Construct SRL Vaslui, „abonată” la astfel de lucrări, care, ulterior, s-a dovedit a nu fi de prea bună credință, dovadă problemele care au apărut la mai multe astfel de proiecte: banii încasați, însă lucrările nefinalizate. Dealtfel, doi ani mai târziu, Instituția Prefectului județului Vaslui a înaintat o sesizare către Parchet dar și către către alte instituții abilitate cu privire la faptul că, deși constructorul a încasat banii, nu a finalizat școala și a abadonat lucrările. Mai mult, Romcip a dat în judecată Primăria comunei Cozmești, solicitând sume suplimentare pentru lucrările executate deja, chiar dacă acestea fuseseră deja decontate, plus alți bani pentru a continua lucrările. Procesele în instanță s-au lungit, abia în 2016, ajungându-se la o înțelegere, urmând ca autoritățile locale să plătească o sumă suplimentară de 1 milion de lei, bani ce urmau să vină tot de la bugetul de stat, pentru finalizarea lucrărilor. Scenariul s-a repetat, și, după ce a sistat iar lucrările, constructorul a dat din nou în judecată primăria, solicitând noi sume suplimentare! A urmat un nou proces, finalizat prin preluarea, în toamna trecută, de către primărie, a clădirii a cărei reabilitare, după 13 ani, era realizată în proporție de circa 80%!

Educația îți dă valoare!

„Avem un an atipic. Invit copiii să se bucure de educație într-un mediu școlar adapat situației actuale. Vom fi mai atenți la măsurile de igienă, vom evita contactele inutile și, într-un efort susținut, vom reuși să depășim această perioadă pandemică. Școala trebuie să fie un motiv de bucurie pentru voi, dragi copii, un motiv de responsabilizare pentru părinți, cadre didactice și reprezentanți ai autorităților publice locale.

Am credința că, împreună, vom reuși!” – Inspector școlar general, prof. Loredana Roman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.