Șapte dispensare noi în județul Vaslui, construite cu fonduri de la Guvern. Mai trebuie doar medici!

0
1041

• Recent, Ministerul Lucrărilor Publice Dezvoltării și Administrației (MLPDA) a anunțat construirea și modernizarea, prin intermediul Companiei Naționale de Investiții, a nu mai puțin de 326 de unități sanitare, cele mai multe în mediul rural, între care 10 noi dispensare în diverse localități din județul Vaslui, și modernizarea altor două. Trebuie spus însă că, în șapte comune vasluiene, deși există dispensare medicale, cei peste 15.000 de locuitori din zonele arondate nu beneficiază de serviciile unui medic de familie!

Recent, Ministrul MLPDA, Ion Ștefan, a semnat ordinul pentru completarea listei-sinteză a obiectivelor incluse în Subprogramul „Unități sanitare”, „venind, astfel, în sprijinul comunităților locale care nu au acces la servicii medicale moderne, la standarde europene. Obiectivul principal al Guvernului României în domeniul sănătății îl constituie asigurarea unor servicii de sănătate de o calitate și o accesabilitate superioară pentru toți cetățenii, iar creșterea calității serviciilor medicale presupune optimizarea tuturor componentelor legate de acestea, de la infrastructură și dotare până la actul medical propriu-zis, de la management și sisteme informatice până la respectarea drepturilor pacientului”, a precizat ministrul Lucrărilor Publice în comunicatul postat pe site-ul ministerului.

Între cele 326 de unități sanitare care vor fi construite sau modenizate prin intermediul Companiei Naționale de Investiții se numără și 7 dispensare noi care vor fi ridicate în Blăgești, Boțești, Drânceni, Perieni, Bârzești – comuna Ștefan cel Mare, Tătărăni și Zăpodeni, în timp ce vechile dispensare din Solești, Costești și Popeni, comuna Zorleni, vor fi demolate și reconstruite. La fel, dispensarele medicale din Albești și Epureni vor fi modernizate, tot cu finanțare guvernamentală, prin CNI. În unele cazuri, de exemplu cel al dispensarului din Drânceni, lucrările vor fi mai ample, în afara cabinetelor pentru medicina de familie urmând a se construi și o clădire care va adăposti viitorul echipament Computer Tomograf care va ajunge în comună, urmând a se fora și un puț, pentru alimentarea cu apă curentă a dispensarului, care, de asemenea, va fi deservit și de o fosă septică proprie. Valoarea totală a investițiilor promise de ministrul lucrărilor publice se ridică la peste 12 milioane de lei, iar finalizarea acestora este promisă în următorii 2 ani.

Lipsa medicilor, veșnica problemă

Dacă în ceea ce privește infrastructura medicală de bază, respectiv dispensare medicale în mediul rural, cu noile investiții, județul Vaslui urmând a sta chiar foarte bine, nu la fel se poate spune și despre asigurarea personalului medical care va deservi aceste unități sanitare. Mai multe comune, în special dintre cele aflate la mare distanță de orașe, duc, unele de ani buni, lipsă de medici de familie, locuitorii de acolo fiind nevoiți fie să se deplaseze în comunele învecinate, fie chiar la Bârlad sau Vaslui, pentru e beneficia de servicii medicale de bază. Asta pentru că, în ciuda eforturilor oficialităților de acolo, de a moderniza dispensarele și a oferi medicilor de familii condiții decente pentru a-și practica meseria, nu prea s-au găsit amatori pentru a profesa la țară.

Conform ultimei informări prezentate de Direcția de Sănătate Publică Vaslui, datând din luna mai a acestui an, locuitorii din nu mai puțin de 6 comune, toate din apropierea municipiului Bârlad, erau lipsite de serviciile unui medic de familie. Este vorba comunele Bogdănești, care numără 3.197 locuitori și este situată la 29 km de Bârlad, Bogdănița – populație 1.538 persoane, 29 km distanță de oraș, Coroiești – 2.042 locuitori, 24 km, Ciocani – 1.698 locuitori, 11 km, Mălușteni – 2.230 locuitori, 34 km, și Pochidia – 1.729 locuitori și 225 km, distanță față de Bârlad. Acestor comune li se alătură Fălciu, acolo unde primăria a făcut acum câteva luni o cerere către Ministerul Sănătății pentru a solicita aprobarea documentelor pentru ca un medic rezident din ultimul an cu studii făcute în Republica Moldova, să poată profesa acolo, în dispensarul recent modernizat cu fonduri de la bugetul local.

Lipsa medicilor de familie, în aceste comunități este o problemă acută, la care, de multe ori, autoritățile încearcă să găsească rezolvare oferind condiții atractive medicilor de familie. Din păcate, parafrazând un proverb, „lac este, broaște mai trebuie”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.