Prima zi de școală: un singur elev respins la triajul epidemiologic

• Anul școlar 2020 – 2021 a început, în ciuda temerilor legate de situația epidemiologică, sub auspicii bune: un singur elev, din totalul de 48.850 de elevi vasluieni înscriși, nu a trecut de bariera triajului epidemiologic. În continuare, cadrele medicale, asistenții comunitari și personalul auxiliar desemnat să facă acest triaj au o sarcină extrem de importantă, aceea de a încerca limitarea răspândirii virusului SARS Cov 2 în unitățile de învățământ.

O elevă a unui liceu din municipiul Bârlad a picat primul examen din acest an, cel al triajului epidemiologic la intrarea la cursuri. Aceasta înregistra o temperatură corporală de 37,4 grade Celsius și după ce s-a respectat procedura retestării după câteva minute. În consecință, nu a fost lăsată să intre în unitatea de învățământ și i-au fost chemați părinții, fiind îndrumați să se adreseze medicului de familie. Dacă se va dovedi că este vorba de altceva decât Covid 19, poate chiar emoții ale revederii cu colegii și profesorii, eleva ar putea să înceapă cursurile. Dacă nu, fata va putea totuși să urmeze cursuri on-line, cu atât mai mult cu cât liceul respectiv, ca aproape toate unitățile de învățământ din Bârlad, se află sub scenariul galben, respectiv o parte dintre elevi sunt prezenți fizic la școală, restul, învață on-line. Mai trebuie spus că, din fericire, deși eleva în cauză provine din mediul rural, eventualul risc de a transmite coronavirusul altor contacți pe perioada navetei este aproape nul, dat fiind că stă la o gazdă în oraș.

Cât privește persoanele care fac triaj epidemiologic la absolut toate unitățile de învățământ, trebuie spus că nu toate au pregătire medicală, nefiind destule astfel de cadre pentru a asigura necesarul la toate cele 640 de grădinițe, școli și licee din județ. În aceste condiții, s-a apelat la asistenții comunitari din cadrul primăriilor, dar și la personal auxiliar din cadrul unităților de învățământ, bibliotecare, secretare etc., care au fost special instruiți în acest scop. Misiunea lor este deosebit de importantă, dar și solicitantă, dat fiind că diverse clase de elevi au ore de intrare diferite, tocmai pentru a reduce contactele între școlari și, implicit, riscul transmiterii bolii. Tocmai de aceea, nu doar că nu este permis accesul în unitățile de învățământ nici unei persoane străine, fie ea părinte sau reprezentant al autorităților locale, dar nu este permisă nici părăsirea și revenirea sediului școlii de către elevi în timpul programului, sub nici un pretext!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.