Peste 6.000 de vasluieni candidează

0
748

• Un procent de 2% dintre vasluieni sunt direct interesați de alegerile care vor avea loc peste două săptămâni, participând la aceste alegeri din postura de candidați. Cu peste 500 mai mulți decât la alegerile locale trecute, 6.037 de vasluieni urmăresc obținerea unui loc de consilier local, 394 vor să fie primari, 247 vor să intre în componența Consiliului Județean, în vreme ce doar 6 și-au propus cîștigarea celei mai importante funcții din județ, cea de președinte al Consiliului Județean.

Actualul președinte al Consiliului Județean (CJ) Dumitru Buzatu, PSD, Marius Arcăleanu, PNL, Dan Marian, ALDE, Romulus Buhăescu, PMP, Mihai Botez, Alianța USR-PLUS, și Dorin Emil, Pro România, sunt cei șase vasluieni care candidează pentru cea mai importantă funcție din județul Vaslui, cea de președinte al CJ. Alături de ei, candidează alți 241 de vasluieni, care râvnesc la un loc de consilier județean.

Numărul total al candidaților din județ pentru alegerile de pe 27 septembrie este de 6.037, cu peste 500 mai mulți decât la ultimele alegeri, cele din 2016, când 5.523 de vasluieni s-au aflat pe liste.

O primă concluzie ar fi că apetitul vasluienilor pentru politică și funcții publice a crescut, cu toate că numărul de posturi de consilier local a scăzut față de ultimele alegeri, când erau în joc 1.080 de locuri de consilier local, în urma scăderii populației, și cu toate că numărul alegătorilor a scăzut: de la 389 de mii, în 2016, la 385.722, cîți sunt înregistrați în acest an. Cu mențiunea că această ultimă cifră este mult umflată de cetățenii moldoveni care și-au dorit domiciliu în Vaslui, pentru a obține cetățenia română și dreptul a lucra în UE. Această afluență a și făcut ca, pentru alegerile locale, în Vaslui să fie înregistrați nu mai puțin de 112.780 de alegători, în condițiile în care vasluienii „adevărați” cu drept de vot nu sunt nici jumătate din acest număr. Același număr mare de frați de peste Prut cu domiciliu în municipiu Vaslui își va spune cuvântul și asupra absenteismului la vot, bineînțeles.

Revenind la candidați, trebuie să spunem că doar 394 dintre cei 6.037 își doresc să conducă localitățile lor înscriindu-se și pentru funcția de primar al uneia dintre cele 86 de localități care își vor afla edilul pentru următorii 4 ani.

Pe 27 septembrie, vasluienii care vor merge la urne vor primi 4 buletine de vot: pentru primar, consiliul local, președintele consiliului județean și membrii consiliului județean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.