Pesta porcină lovește la Ciocani

0
556

• La sfârșitul săptămânii trecute, la două exploatații de tip gospodăresc din Ciocani au fost confirmate 29 de cazuri de pestă porcină. Luni, prefectul a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor pentru a aproba un plan de măsuri. Prefectura face apel la populație să anunțe medicii veterinari dacă li se îmbolnăvesc animalele.

Duminica trecută, Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași a confirmat, prin buletin de analiză, suspiciunea a două focare de pestă porcină africană (PPA) la porcii domestici din două exploatații de tip gospodăresc din satul Ciocani, comuna Ciocani. Numărul de porcine afectate și moarte ca urmare a îmbolnăvirii a fost de 26 de capete la nivelul unei exploatații și trei capete în cea de a doua exploatație.

Pentru confirmarea diagnosticului de PPA, probele provenite de la porcinele bolnave au fost trimise la Institutul Național de Diagnostic și Sănătate Animală București.

Până la confirmarea sau infirmarea diagnosticului, în cazul suspiciunii de boală au fost întreprinse următoarele măsuri: punerea sub supraveghere a exploatațiilor afectate și instituirea de restricții privind mișcarea de animale din exploatațiile respective; a fost luată decizia de instituire a două filtre: filtrul rutier numărul 1 la intrarea în localitatea Ciocani dinspre Bârlad și filtrul numărul 2 – control și dezinfecție mijloace auto, la ieșirea din localitatea Ciocani spre localitatea Coroiești.

Luni, la solicitarea Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Sigurnața Animalelor Vaslui, Instituția Prefectului Vaslui a convocat Centrul Local de Combatere al Bolilor (CLCB ), care a aprobat Planul de măsuri pentru suspiciunea de pestă porcină africană la efectivele de suine dintr-o exploatație din localitatea Ciocani, comuna Ciocani.

Totodată, Prefectura a lansat un apel către populație și în special către crescătorii de porcine să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.