Pesta porcină africană, „atac” la mistreți

0
752

Reprezentanții Prefecturii Vaslui și ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui au anunțat, marți, că, pe 21 septembrie, Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași a confirmat prin buletin de analiză apariția unui caz de Pestă Porcină Africană (PPA) la un porc mistreț din Fondul de vănătoare nr. 47 Siliștea, aparținând Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Vaslui. Cum mistrețul agoniza, vânătorii l-au omorât.

În consecință, a fost întreprinsă următoarea măsură: la solicitarea DSVSA Vaslui, Instituția Prefectului a convocat pe 22 septembrie Centrul Local de Combatere a Bolilor – Județul Vaslui, care a aprobat Programul de măsuri pentru combaterea PPA la mistreț. Totodată, s-a dispus punerea sub supraveghere a zonei afectate și instituirea de restricții privind mișcarea de suine din zonele afectate de boală.

„Facem apel pe această cale la cetățeni, crescătorii de porcine, să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau dacă apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor. Anunțarea imediată a oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte în rândul porcinelor reprezintă un avantaj în controlul și eradicarea bolii. Animalele moarte sau ucise ca urmare a Pestei Porcine Africane vor fi despăgubite conform HG nr. 1.214/2009”, au precizat reprezentanții Prefecturii Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.