O nouă imagine „de milioane” surprinsă aproape de Bârlad: numeroase obiecte deep sky din constelația Orion, în același cadru

0
515

• După ce, în aprilie, a surprins în aceeași fotografie trei galaxii aflate la o distanță de circa 35 milioane de ani lumină față de Terra, iar în mai a fotografiat cometa C/2017 T2 (Panstarrs) în apropiere aparentă de galaxiile M 81 și M 82 din constelația Ursa Mare, zilele trecute, coordonatorul Observatorului Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad a reușit încă o performanță de invidiat. A pozat constelația Orion, prinzând în același cadru numeroase obiecte deep sky cunoscute în rândul astronomilor profesioniști și amatori deopotrivă.

O nouă imagine extraordinară reușită de muzeograful Dumitru Ciprian Vîntdevară, coordonatorul Observatorului Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad. Deși, în ultimele luni, a putut organiza foarte puține activități cu publicul din cauza pandemiei de COVID-19, acesta a continuat să facă observații astronomice cu telescoapele din dotarea Observatorului. Așa se face că, la finele săptămânii trecute, Vîntdevară a reușit să surprindă o nouă imagine „de milioane”, respectiv constelația Orion, în același cadru fiind vizibile numeroase obiecte deep sky.

„O parte din constelația Orion, acolo unde se află o mulțime de obiecte deep sky, surprinse într-un singur cadru, cum ar fi: Nebuloasa din Orion, Horsehead Nebula (Nebuloasa Cap de Cal), Flame Nebula, Messier 78, dar și celebrele stele ce formează «Centura lui Orion», respectiv Alnitak, Alnilam și Mintaka. Imaginea a fost realizată în dimineața zilei de 13 septembrie 2020, în comuna Pochidia, județul Vaslui. Date tehnice: aparat foto Canon 6D Mark II, obiectiv 70 – 200 mm, filtru de difuzie, montură Star Adventurer. Expunere: 40 de cadre x 1 min pe cadru”, este postarea făcută de muzeograf pe contul său de socializare, pe data de 17 septembrie.

În urmă cu aproape cinci luni, mai exact în noaptea de 21/22 aprilie, același Vîntdevară realiza o altă fotografie spectaculoasă grație telescopului Newton și camerei ASI 1600. Atunci, a imortalizat trei galaxii aflate la o distanță de circa 35 de milioane de ani lumină față de Pământ, în dreptul constelației Leul.

Ceva mai recent, în noaptea de 23/24 mai, tot cu ajutorul telescopului Newton și a camerei ASI 1600, muzeograful a surprins o nouă imagine „de milioane”. Concret, a fotografiat cometa C/2017 T2 (Panstarrs) în apropiere aparentă de galaxiile M 81 și M 82 din constelația Ursa Mare.

Descoperirile care l-au făcut celebru

În ultimii câțiva ani, coordonatorul Observatorului Astronomic din Bârlad s-a făcut cunoscut pentru două descoperiri extrem de importante. Astfel, pe 10 februarie 2015, în urma unei sesiuni de observații astronomice realizate cu telescopul principal din dotarea instituției, acesta a descoperit în premieră națională o novă roșie luminoasă (explozie stelară) în galaxia apropiată „Messier 101” (Pinwheel Galaxy), situată la circa 21 milioane de ani lumină, pe teritoriul constelației Ursa Mare. Respectiva descoperire științifică a avut un ecou răsunător în comunitatea științifică internațională, întrucât nova roșie luminoasă este un obiect extrem de rar și foarte puțin studiat. Doi ani mai târziu, explozia stelară a primit numele oficial de catalog „M101 OT2015-1”.

De asemenea, la începutul lunii noiembrie 2019, Vîntdevară a reușit să descopere, în premieră pentru Observatorul Astronomic din Bârlad, prima stea variabilă, ce a fost denumită „Bârlad V1”. Respectiva stea, situată la o distanță de circa 4.000 de ani lumină față de Pământ, în dreptul constelației Perseu, a fost descoperită în urma procesării unor cadre test pentru observații fotometrice. După cum a precizat muzeograful la acel moment, curba de lumină a fost raportată oficialilor din cadrul American Association of Variable Star Observers (AAVSO) pe data de 4 decembrie 2019.

Dumitru Ciprian Vîntdevară (35 ani) este originar din Galați, dar este bârlădean cu acte în regulă din 2009, de când a început să coordoneze Planetariul din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad. În ianuarie 2020 a primit titlul de „Cetățean de Onoare al Bârladului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.