Licitațiile Aquavas Vaslui, ocolite de constructori

0
1732

Investiția ce presupune reabilitarea / extinderea rețelelor de alimentare cu apă și cele de canalizare din municipiile Bârlad și Vaslui cu fonduri UE (peste 51,6 milioane lei cu TVA) nu a atras niciun constructor interesat. În consecință, Aquavas SA Vaslui a reluat procedura de licitație, în speranța că, a doua oară, va avea succes și va atrage măcar o firmă interesată.

Săptămâna trecută, Aquavas SA Vaslui, în calitate de autoritate contractantă, a publicat pe SICAP, noul portal pentru licitațiile online, anunțul privind o importantă investiție, respectiv „Surse, aducțiuni, stații de pompare apă brută, rezervoare, refulări în Vaslui și Bârlad”. Este vorba despre o investiție ce face parte din Proiectul „Fazarea Proiectului Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă, a sistemului de canalizare și a stațiilor de epurare în aglomerările Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești – județul Vaslui”, ce prevede reabilitarea/extinderea rețelelor de alimentare cu apă și a rețelelor de canalizare din cadrul UAT Vaslui și Bârlad.

Licitația se află la a doua „strigare”, după ce prima, lansată la începutul lunii mai, nu a atras niciun constructor interesat de execuția lucrărilor. Asta în ciuda faptului că obiectivul de investiție are o valoare de 43.443.328,3 lei fără TVA (51.697.560,68 lei cu TVA), și este finanțată de Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, bugetul de stat, bugetele consiliilor locale Vaslui și Bârlad și bugetul Operatorului Regional, prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020.

Potrivit anunțului, ofertele firmelor interesate de acest contract sunt așteptate până pe data de 22 octombrie, ora 15.00. Odată deschise eventualele oferte depuse, acestea vor fi evaluate din punct de vedere tehnic și financiar, iar ulterior va fi desemnat un câștigător. Criteriul de atribuire al contractului este cel mai bun raport calitate – preț, în care componenta financiară are o pondere de 90%, iar componenta tehnică (demonstrarea unei metodologii corespunzătoare pentru obținerea asigurării că lucrările sunt realizate la parametrii calitativi solicitați) contează în proporție de 10%.

Așa cum se arată în anunțul licitației, investiția este împărțită în două loturi: Lotul 1 – Vaslui (valoare 30.409.356,75 lei fără TVA) și Lotul 2 – Bârlad (valoare 13.033.971,55 lei fără TVA) și presupune lucrări de construcții de conducte de apă și de canalizare a apelor reziduale la mare distanță, lucrări pentru conducte de alimentare cu apă, lucrări de construcții de stații de pompare și lucrări de construcții de rezervoare. Durata de realizare a investiției este de 58 luni (4 ani și 10 luni).

Lotul 1 cuprinde lucrări de: • reabilitare a stațiilor de pompare apă brută, a rezervoarelor existente, a stației de vid Solești; • creștere a capacității de înmagazinare a sistemului zonal prin prevederea de rezervoare noi (în Delea și în Moara Grecilor); • asigurare a zonei de protecție a celor trei captări care constituie sursa de apa (Pușcași, Solești, Bârlad). Sistemul zonal de alimentare cu apă Vaslui își va mări aria de acoperire asigurând cerința de apă atât pentru municipiul Vaslui, inclusiv toate suburbiile componente (Moara Grecilor, Rediu, Brodoc, Viișoara și Bahnari), cât și pentru localitățile învecinate precum: UAT Muntenii de Jos (localitățile Muntenii de Jos și Băcăoani), UAT Lipovăț (localitățile Lipovăț, Corbu și Secuia), UAT Muntenii de Sus (localitățile Muntenii de Sus și Sat Nou).

Lotul 2 cuprinde lucrări de: • constituire a zonei de protecție în jurul prizei de apă de la captările Cuibul Vulturilor și Râpa Albastră; • închidere a unei părți din puțurile de pe teritoriul municipiului Bârlad; • conservare a fronturilor de captare din puțuri subterane Tutova și Bădeana; • construcție a unei stații noi de pompare apa brută la Râpa Albastră; • aducțiune nouă de la Râpa Albastră la stația de tratare a apei Crâng; • reabilitare a stației de pompare Cuibul Vulturilor.

Tot în documentele atașate se arată că, prin acest proiect, se urmărește: îmbunătățirea calității apei potabile și protecția sănătății publice; protecția mediului înconjurător; creșterea numărului locuitorilor racordați la rețeaua de apă potabilă; dezvoltarea colectării apei menajere; îmbunătățirea standardelor de mentenanță a sistemului; optimizarea funcționării sistemelor de distribuție a apei și colectare a apelor menajere; îmbunătățirea managementului operatorului local.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.