Incredibil, dar adevărat! Avem o ofertă la investiția privind rețeaua de apă și canalizare a Bârladului!

0
1262

• În sfârșit, după ani întregi de așteptare, a cincea licitație pentru reabilitarea sistemului de alimentare cu apă, a sistemului de canalizare și a stațiilor de epurare din Bârlad a atras un constructor care și-a depus oferta. Urmează ca, în săptămânile viitoare, maldărul de documente depuse de acesta să fie analizate „la sânge”, atât din punct de vedere tehnic cât și financiar. Dacă oferta se va dovedi în regulă și va fi declarată câștigătoare, lucru pe care îl speră nu doar întreg Bârladul, ci și reprezentanții Aquavas Vaslui, constructorul va putea executa lucrările mult așteptate de zecile de mii de bârlădeni. Investiția are o valoare de peste 78,6 milioane de lei cu TVA și presupune conectarea la rețeaua de apă potabilă a orașului a încă 147 de străzi, alei și fundături din nouă cartiere, precum și reabilitarea rețelei pe alte zece străzi din oraș și amenajarea a 11 stații de pompare a apei potabile.

Cea de-a cincea licitație lansată de Aquavas SA Vaslui în ultimii trei ani pentru Proiectul „Fazarea Proiectului Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă, a sistemului de canalizare și a stațiilor de epurare în aglomerările Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești – județul Vaslui” s-ar putea solda cu un succes. Motivul: în sfârșit, după ani de așteptare, cea mai recentă procedură lansată pe SICAP a atras o firmă de construcții interesată de investiția ce vizează lucrările pe Bârlad, aceasta depunându-și oferta în termenul legal, adică până joi, 24 septembrie. Dacă totul este în regulă, după evaluarea din punct de vedere tehnic și financiar, comisia din cadrul autorității contractante, în speță Aquavas Vaslui, ar trebui să declare câștigătoare firma înscrisă. Ulterior, odată semnat contractul, lucrările vor trebui să fie executate în decurs de 56 de luni.

„Așa cum era stabilit, astăzi (ieri, n.r.), la ora 15.00, s-au deschis ofertele depuse, în cazul de față vorbim de o singură ofertă. Acest lucru înseamnă că procedura de evaluare se va desfășura cu această ofertă. Urmează a fi analizată documentația depusă de constructor, pentru a se vedea dacă este conformă sau nu cu caietul de sarcini și cu celelalte documente încărcate pe SICAP”, ne-a declarat Daniela Grigoraș, purtătorul de cuvânt al SC Aquavas SA Vaslui.

Valoarea totală a investiției a rămas neschimbată de la a patra licitație, respectiv 66.095.452,92 lei (adică 78.653.588,97 lei cu TVA), finanțarea cu fonduri europene fiind asigurată prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020. Din total, Ministerul Fondurilor Europene a alocat, în această primăvară, mai exact înainte de organizarea celei de-a patra proceduri, suma de 15.577.397,01 lei fără TVA (adică 18.537.102,44 lei cu TVA).

Reabilitarea rețelelor de apă și canalizare

Proiectul presupune conectarea la rețeaua de apă potabilă a orașului a încă 147 de străzi, alei și fundături din nouă cartiere, precum și reabilitarea rețelei pe alte 10 străzi din oraș și amenajarea a 11 stații de pompare a apei potabile. Astfel, lucrările la rețeaua de apă potabilă vor viza cartierele Centru, Țuguiata, Bariera Puiești (Cotu Negru), Deal, Crâng, Complex Școlar, Munteni, Podeni și Gară. Astfel, potrivit proiectului, rețeaua de apă potabilă va fi reabilitată pe zece străzi din oraș, în speță Dragoș Vodă, Republicii, Stroe Belloescu, Vasile Lupu, Siret, General Naumescu, Nicolae Iorga, Transilvaniei, Victor Ion Popa și Decebal, însumând o lungime de 9.017 metri. De asemenea, rețeaua va fi extinsă pe 147 de străzi, fundături și alei din cele nouă cartiere, adică pe o lungime de 35.490 de metri. Nu în ultimul rând, vor fi amenajate 11 stații de pompare a apei potabile. Panourile informative cu lista străzilor pe care se vor face lucrări au fost deja montate în toate cele nouă cartiere.

În ceea ce privește partea ce ține de sistemul de canalizare din proiect, lucrările propuse a se realiza constau în: reabilitarea rețelei pe o lungime de 9.854 de metri, inclusiv a racordurilor de pe această lungime; extinderea rețelei pe o lungime de 23.994 metri, pentru a se asigura o acoperire a serviciilor de colectare și epurare a apei uzate de 100%; montarea a cinci stații de pompare a apei uzate prevăzute cu conducte de refulare cu o lungime totală de 1.106 metri, pentru a se asigura transferul apei uzate către stația de epurare; reabilitarea a trei stații de pompare a apei uzate.

Așa cum s-a stabilit în decembrie 2016, când a fost semnat contractul, investiția va fi finanțată cu fonduri nerambursabile de către AM POIM, respectiv 85% din valoare este contribuția Uniunii Europene, 13% a statului, iar 2% vor fi suportați de bugetul local al Bârladului. Obiectivul proiectului este creșterea nivelului de colectare și epurare a apelor uzate urbane, precum și a gradului de asigurare a alimentării cu apă a populației, rezultatul final așteptat fiind conectarea la sistemele de alimentare cu apă și canalizare a tuturor cetățenilor din Bârlad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.