Început de an șolar sub spectrul Covid-19: fără festivități, flori sau îmbrățișări!

0
478

• Noul an școlar debutează în plină eră Covid-19, măsurile de protecție medicală și cele de distanțare fizică trebuind să fie respectate în amănunt! Din totalul de 48.850 de elevi înscriși în învățământul preuniversitar de stat în județul Vaslui, o parte, care învață în 189 de unități plasate în scenariul galben de funcționare, vor urma cursuri on-line. Restul elevilor, deși vor fi prezenți fizic în clase, vor fi supravegheați drastic de către cadrele didactice nu doar să poarte mască în permanență, dar nici măcar să nu se apropie unul de celălalt. Cât despre cadrele didactice, din cele 6.608, doar 11 cazuri sunt confirmate cu coronavirus, urmând a lipsi o vreme de la catedră.

Conducerea ISJ Vaslui recomandă ca deschiderea noului an școlar să se facă fără festivități, elevii, după un triaj epidemiologic, urmând a merge direct în clase. Nici părinții nu vor avea voie în curtea unităților de învățământ, fiind descurajat și obiceiul de a oferi flori dascălilor!

Săptămâna trecută, pe 7 septembrie, DSP a transmis situația epidemiologică existentă la nivelul fiecărei comune, oraș și municipiu, ulterior, directorii unităților de învățământ stabilind, în cadrul consiliilor de administrație ale tuturor școlilor, scenariul după care vor funcționa. Aceste date au fost ulterior centralizate, iar Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a emis vineri, 11 septembrie, o Hotărâre în acest sens. Astfel, din totalul de 640 de unități școlare care vor funcționa în acest an școlar în județ, 451 de unități vor funcționa după scenariul verde, cu prezența fizică a elevilor la cursuri, iar 189 de grădinițe și școli, precum și majoritatea liceelor, vor funcționa după scenariul galben, respectiv o parte dintre elevi vor face cursurile on-line. Este vorba de unitățile școlare din comunele Bogdănești, Dragomirești, Dumești, Fălciu, Grivița, Ivănești, Laza, Muntenii de Sus, Oltenești, Pogonești, Tanacu, Viișoara, Pușcași și Vutcani, cele din orașul Negrești și din municipiile Huși, Bârlad și Vaslui, mai puțin cele din suburbiile Rediu și Brodoc. „Au fost situații de școli, cazul Școlii Gimnaziale „Stroe Belloescu” din Bârlad, din comunele sau orașele cu scenariu galben, în care conducerile acestora au solicitat să funcționeze sub scenariu verde, motivând că au spațiu suficient pentru a asigura distanțarea fizică a tuturor elevilor. Am analizat fiecare caz în parte și, unde a fost posibil, ne-am dat acordul. De asemenea, sunt școli din scenariul galben în care cei mai mulți dintre elevi vor merge la cursuri, de exemplu, dintr-o clasă de 28 de elevi, doar 3 – 4 – 5 vor urma cursurile on-line, pentru că suntem de părere că cea mai bună educație este cea făcută față în față cu profesorii. Cât de repede, vom stabili o procedură, împreună cu DSP și cu directorii de licee, pentru a deschide cantinele și internatele. Avem și situația celor 55 de elevi moldoveni înscriși la școli din județul Vaslui, care ar trebui să stea în carantină 14 zile înainte de a se putea prezenta la cursuri. Deocamdată, căutăm o locație pentru a-i caza pe acești elevi”, a explicat Loredana Roman, inspectorul școlar general al județului Vaslui.

În ce privește școala on-line, din păcate nu toți elevii, în special cei din mediul rural, nu au echipemantele necesare. În total, la nivelul județului, ar fi nevoie de 7.026 de astfel de echipamente, doar în cazul copiilor fără posibilități materiale. „Multe dintre primării au achiziționat tablete școlare pentru copii, urmează să ajungă în județ și o cotă dintre cele 83.000 de tablete achiziționate de către Ministerul Educației, căutăm și alte soluții, poate accesarea de fonduri europene care sunt disponibile în acest sens și care pot fi apelate incluisv de către autoritățile locale ori unitățile de învățământ. Din păcate, avem sate în care nu există internet, astfel că, chiar dacă ar exista echipamente, școlile ar fi forțate să funcționeze sub scenariul verde, în ciuda riscurilor… Există un parteneriat cu firmele de comunicații, noi avem și un om de legătură cu acestea, se fac eforturi pentru rezolvarea situațiilor urgente și, să sperăm, situația se va rezolva în decurs de o lună”, a anunțat Loredana Roman.

Trebuie spus că acest an școlar 2020 – 2021 se va desfășura atipic, nu doar datorită măsurilor de protecție și cele de distanțare, cu ore și pauze mai mici, cu interdicții de acces al oricăror persoane, inclusiv părinților sau chiar primarilor în unitățile de învățământ, fără contact între cadrele didactice și elevi, ori plimbări printre bănci ale dascălilor, și chiar fără lucrări de control, datorită riscului de răspândire. Dat fiind că în mediul rural nu există destule cadre medicale pentru a efectua controlul epidemiologic la intrarea la cursuri, au fost desemnate, în cadrul fiecărei școli, persoane din rândul personalului auxiliar, bibliotecari, secretare, etc, care vor prelua acest control. Cât despre măști de protecție, inspectorul general Loredana Roman a declarat că există un stoc suficient, la nivelul fiecărei școli, pentru circa 2 luni, urmând ca în această perioadă, stocurile să fie împrospătate. „Mulțumesc autorităților locale și directorilor școlilor pentru felul în care s-au preocupat în vederea începerii în bune condiții, a noului an școlar. Cât despre cadrele didactice, la nivelul județului Vaslui având 6.608 norme didactice, au fost asigurați banii de navetă, însă am făcut apel la acestea de a evita naveta cu mijloacele de transport în comun pentru a micșora riscul de îmbolnăvire. Deja, avem 11 cadre didactice confirmate pozitiv cu noul coronavirus, precum și un asistent social de la Școala Specială „Elisabeta Polihroniade” Vaslui. De asemenea, un elev de clasa a XII-a de la Liceul cu Program Sportiv din Bârlad este și el infectat, și nu va începe deocamdată școala. Sperăm ca, respectându-se toate măsurile de protecție, atât în școală cât și în afara ei, să evităm noi îmbolnăviri, iar activitatea didactică să se desfășoare normal, atât cât se poate în această perioadă”, a mai declarat Loredana Roman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.