Cele mai multe unități școlare din județ deschid anul pe scenariul „verde”

0
1145

Situația detaliată cu toate instituțiile de învățământ din fiecare UAT în parte, întocmită în urma centralizării celor peste 2.200 de cazuri de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2, arată că, pe 14 septembrie, când va debuta noul an școlar, majoritatea preșcolarilor, elevilor și liceenilor din județ vor merge la cursuri.

Pe data de 7 septembrie, Ministerul Sănătății a dat publicității analiza epidemiologică pe județe și pe fiecare localitate în parte în vederea începerii anului școlar 2020-2021. În aceeași zi, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a trimis către Instituția Prefectului Județului Vaslui adresa nr. 14.169/07.09.2020, prin care se aduce la cunoștința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vaslui situația epidemiologică la nivelul fiecărei localități a județului. Pe 9 septembrie, Inspectoratul Școlar Județean Vaslui a trimis la Prefectură adresa nr. 2.740/09.09.2020, prin care se aduc la cunoștința CJSU Vaslui propunerile consiliilor de administrație ale unităților de învățământ din județ în vederea aprobării scenariului în care va funcționa fiecare unitate în parte. Pe baza informațiilor primite, joi, 10 septembrie, CJSU Vaslui, întrunit în ședință extraordinară, a adoptat Hotărârea nr. 21 prin care se aprobă scenariile de funcționare pentru cele 640 de grădinițe, școli și licee din județ pentru începutul anului școlar 2020-2021.

Potrivit unui ordin comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, dacă rata incidenței cumulate este sub 1/1.000 locuitori, se va putea opta între scenariul „verde” sau scenariul „galben” pentru fiecare unitate de învățământ în parte, în funcție de infrastructura și resursele existente la nivelul unității școlare. Dacă rata incidenței cumulate este între 1-3/1.000 locuitori, se va aplica scenariul „galben” pentru toate unitățile școlare din localitate. Nu în ultimul rând, la o rată a incidenței cumulate peste limita de alertă de 3/1.000 locuitori, cursurile din toate instituțiile școlare din respectiva localitate se vor desfășura exclusiv online, adică se va aplica scenariul „roșu”.

Majoritatea elevilor din județ, cursuri la școală

Așa cum rezultă din lista cu toate cele 640 de unități de învățământ din județ, cele mai multe vor aplica scenariul „verde”, potrivit căruia toți preșcolarii și elevii vor participa fizic la ore, cu respectarea tuturor normelor de protecție. Este și cazul câtorva unități din localitățile urbane ale județului, unde, deși s-a înregistrat o rată a incidenței de peste 1/1.000 locuitori și ar trebui să funcționeze după scenariul „galben”, se aplică tot cel „verde”. Este vorba despre Bârlad (Școala Gimnazială „Stroe S. Belloescu” și Grădinița cu Program Normal nr. 20) și Vaslui (Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza”, (Școala Gimnazială Brodoc, Școala Primară Rediu, Grădinița cu Program Normal Brodoc, Școala Primară Zona Industrială, Grădinița cu Program Normal Rediu și Centrul de Excelență).

După scenariul „galben” vor funcționa toate unitățile școlare din comunele Bogdănești, Dumești, Fălciu, Fălciu, Grivița, Ivănești, Laza, Muntenii de Sus, Oltenești, Pogonești, Tanacu, Viișoara, Vutcani și orașele Huși și Negrești, dar și o parte din școlile și grădinițele din comunele Codăești, Dragomirești, Gherghești, Dimitrie Cantemir, Perieni, Pușcași, Pungești și Ștefan cel Mare.

„Autoritățile administrației publice locale vor asigura, în conformitate cu legislația în vigoare, resursele umane, respectiv personal medico-sanitar pentru unitățile de învățământ care nu au cabinete medicale școlare conform legii și resursele materiale și financiare pentru derularea acțiunilor întreprinse de unitățile de învățământ în contextul prevenirii și combaterii răspândirii infecției cu noul coronavirus”, au precizat reprezentanții Instituției Prefectului Județului Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.