Bârlădenii care dorm pe străzi vor fi cazați de municipalitate

0
1183

• Bârlădenii care nu au locuință și sunt nevoiți să doarmă pe unde apucă vor fi cazați în Centrul social de urgență pentru adăpostirea pe timp friguros a persoanelor fără adăpost. Măsura este valabilă numai pe durata stării de alertă.

După minute bune de dezbateri aprinse în ședința ordinară de joi, 27 august, consilierii locali bârlădeni au fost de acord ca localnicii defavorizați, care nu au o locuință, să poată fi lăsați să doarmă în camerele amenajate în incinta Centrului social de urgență pentru adăpostirea pe timp friguros a persoanelor fără adăpost. În contextul pandemiei de COVID-19 care continuă să facă tot mai multe victime în județ, măsura a fost luată atât pentru a veni în sprijinul celor vizați direct, cât și pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2. Pentru că respectivul centru este destinat folosirii numai pe timp friguros, când temperaturile de afară coboară sub minus 10 grade Celsius, măsura va fi aplicată doar pe perioada stării de alertă.

„În cadrul Direcției de Asistență Socială Bârlad funcționează Centrul social de urgență pentru adăpostirea pe timp friguros a persoanelor fără adăpost din anul 2014. Conform regulamentului anexă, acest centru funcționează în baza Legii nr. 292/2011 a protecției sociale, conform art. 58, alin. 3, în condiții de temperatură scăzută de minus 10 grade Celsius. Având în vedere că persoanele fără adăpost circulă și nu au un domiciliu, pe perioada stării de alertă se impune acordarea posibilității de a locui într-un spațiu organizat și supravegheat de autoritățile locale. Astfel, propunem modificarea condițiilor în care pot beneficia de cazare în cadrul Centrului prin permiterea cazării persoanelor în timpul anului, pe perioada stării de alertă, cu respectarea tuturor normelor de risc epidemiologic. Personalul din cadrul Direcției de Asistență Socială va supraveghea cetățenii care vor locui în acest centru în ceea ce privește respectarea tuturor normelor de igienă astfel încât să se diminueze posibilitatea contaminării”, se arată în referatul de aprobare al proiectului aprobat de consilieri.

Tot în motivarea inițiativei se menționează că, în timpul stării de urgență, autoritățile locale au solicitat autorităților județene sprijin în vederea identificării unui spațiu pentru cazarea celor fără adăpost și că, până când va fi construit un nou imobil cu destinația cazării persoanelor fără adăpost, este necesară modificarea actualului regulament de ordine interioară a Centrului funcțional, astfel încât să aibă unde locui în perioada stării de alertă.

De menționat că Centrul social de urgență pentru adăpostirea pe timp friguros a persoanelor fără adăpost este situat în fostul sediu al Serviciului de Ambulanță Județean Vaslui – Substația Bârlad (zona Podul Verde) și dispune de 20 de paturi, distribuite în cinci camere, dar și de grupuri sanitare igenizate, „dotate” și cu cabine de duș. Din 2014, de când a fost inaugurat, adăpostul a funcționat numai în timpul iernii, când temperaturile coboară sub minus 10 grade Celsius, iar aici au fost lăsați să doarmă numai cei care nu aduc țigări, alcool și droguri în spațiul de cazare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.