Autorități: Prezența la școală a elevilor vasluieni nu este periclitată de Covid-19!

1
633

• În ciuda abundenței de noi cazuri de noi îmbolnăviri cu SARS Cov 2 din ultima lună, județul Vaslui ajungând la 2.066 de cazuri confirmate, cu un total de 5,22 cazuri la mia de locuitori, prezența fizică a elevilor în noul an școlar nu este în pericol! Conform analizei epidemiologice pe județ făcute la nivelul DSP, în nici o localitate din județ rata de incidență nu depășește 3 cazuri la mia de locuitori, rata maximă pentru a se trece la scenariul roșu, cel cu școală on-line. Doar în 16 UAT-uri, unde rata de incidență se situează între 1 și 3 la mie, cursurile se vor desfășura parțial on-line, parțial, cu prezența fizică în clase. Asta nu înseamnă că toate măsurile de protecție medicală nu trebuie respectate cu sfințenie, atât în școli, cât și în afara lor, de către toți locuitorii!

Conform analizei epidemiologice la nivel de județe anunțate ieri, 7 septembrie, de către Ministerul Sănătății, județul Vaslui este unul dintre puținele, la nivel național, în care nu apare nici un punct roșu, respectiv localitați cu o incidență a ratei îmbolnăvirilor cu Covid 19 mai mare de 3 cazuri la mia de locuitori apărute în ultimele 14 zile. Asta cu toate că rata îmbolnăvirilor din aceeași perioadă s-a menținut ridicată aproape în fiecare zi, uneori situându-ne pe primele poziții la nivel național, din acest punct de vedere. Faptul este îmbucurător, din punct de vedere a desfășurării cursurilor odată cu începutul noului an școlar, debut anunțat pentru data de 14 septembrie. Cu excepția a 16 UAT-uri în care rata de incidență este peste 1 la mia de locuitori, în rest, școala va putea începe normal, cu prezența fizică a elevilor în clase, respectându-se însă măsurile de distanțare socială și cele de protecție decise de către Ministerul Educației și Cercetării, clase cu număr mai mic de elevi, ore mai scurte și pauze luate în perioade diferite etc. Mai mult, în nu mai puțin de 29 de UAT-uri, nu a fost raportat nici un caz nou de îmbolnăvire cu Coronavirus în ultimele 14 zile, astfel că, cel puțin teoretic, acolo cursurile se vor desfășura într-o mai mare siguranță, iar părinții elevilor care merg la școală pot fi ceva mai liniștiți, însă măsurile de protecție medicală nu trebuie nicicum neglijate!

În cazul celorlalte 16 UAT-uri unde ar urma să se aplice scenariul Galben după care să se desfășoare cursurile, respectiv cu prezența fizică la școală doar a unei părți dintre elevi, cu prioritate a preșcolarilor, elevilor din ciclul primar și a celor din anii terminali, restul urmând să susțină cursurile on-line, întâmplare sau nu, acestea sunt localizate de-a lungul sau în apropierea coridoarelor de transport, drumuri naționale, care străbat județul, spre Iași, Bacău, Roman, ori Vama Albița! Este vorba de municipiile Vaslui și Bârlad, orașul Negrești, și comunele Bogdănești, Deleni, Dumești, Grivița, Ivănești, Laza, Muntenii de Jos, Munteni de sus, Oltenești, Pogonești și Tanacu, la care se adaugă comunele Fălciu și Vutcani, aflate în afara respectivelor coridoare. Cea mai mare rată de incidență a îmbolnăvirilor o are municipiul Bârlad, 2,25 la mia de locuitori, urmat de Vutcani, 2,26 la mie, și Tanacu, cu 2,14 la mia de locuitori. Cât despre municipiul Vaslui, unde totuși s-au raportat cele mai multe cazuri de îmbolnăvire din ultima perioadă, inclusiv focare la nivelul personalului și a pacienților Spitalului Județean de Urgență, rata de incidență este de „doar” 1,26 cazuri la mia de locuitori. Explicația ar fi numărul mare de locuitori înregistrați la Evidența Populației, existența în scripte a celor circa 40.000 – 50.000 de moldoveni cu buletin de Vaslui, nu și cu prezența fizică, aici ajutând, din câte se vede, învățământul vasluian. Cu o condiție, măsurile de protecție ce trebuie obligatoriu implementate în școli, grădinițe și licee să fie drastic respectate atât de către elevi, cât și de cadrele didactice sau de către părinți!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.