Au venit primele ajutoare pentru apicultorii afectați de condițiile meteo nefavorabile

0
550

• 568 de apicultori vasluieni au beneficiat de o sumă totală de 1,34 milioane lei cu titlu de ajutor de minimis acordat pentru compensarea pierderilor suferite datorită efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2020. Sunt primele astfel de fonduri care ajung la fermieri, urmând ca, în perioada următoare, undeva la mijlocul lunii octombrie, să primească astfel de ajutoare și cei care au avut culturile de toamnă calamitate din cauza secetei.

La fel ca întreaga agricultură, și sectorul apicol a avut de suferit din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile din acest an, pe lângă secetă, apicultorii fiind afectați și de înghețul târziu de primăvară apărut la mijlocul lunii martie, cu efect direct asupra înfloririi pomilor, dar și de ploile căzute până la începutul lunii mai, ploi care au ținut albinele „consemnate” în stup. Conform specialiștilor, producția de miere obținută a fost cu circa o treime, și chiar mai mult, mai mică decât cea prognozată, în condițiile în care apicultorii români abia începuseră să penetreze piața europeană, contractele de livrare având, din această cauză, de suferit.

Pentru a compensa pierderile suferite, Guvernul României a aprobat în luna august schema „Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2020 asupra sectorului apicol”. Până la data de 15 septembrie inclusiv, data limită de depunere a cererilor de ajutor financiar, în cadrul Direcției pentru Agricultură Județene Vaslui au fost primite și înregistrate un număr total de 568 cereri de înscriere în Registrul județean de evidență al beneficiarilor de sprijin financiar prevăzut de schema de ajutor de minimis, pentru un număr total de 53.623 familii de albine înregistrate pe raza județului Vaslui. Este vorba de apicultori persoane fizice care dețin atestat de producător, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale, și persoane juridice, și care au primit un ajutor în cuantum de 25lei/familie de albine.

„Pentru a fi eligibil acordării acestei forme de sprijin financiar, fiecare solicitant a avut obligația de a îndeplini cumulativ o serie de criterii de eligibilitate, precum identificarea familiilor de albine în baza de date națională apicolă la data de 1 martie 2020, conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor și stupilor, gestionat de Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. dr. G.K. Constantinescu” – Oficiul județean de zootehnie Vaslui, dar și atestarea înregistrării familiilor de albine la Direcția Sanitar – Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui. Așadar, urmare a efectuării procedurilor de verificare și înregistrare a apicultorilor în evidențele Registrului județean de evidență a beneficiarilor de sprijin financiar din sectorul apicol, Direcția pentru Agricultură Județeană Vaslui a decontat în termen de două zile, respectiv în 23 – 24 septembrie 2020, sumele eligibile pentru 568 apicultori, în valoare de 1.340.575 lei. Astfel, în data de 23.09.2020 s-au efectuat plăți pentru 260 beneficiari în valoare de 619.425 lei iar în următoarea zi a fost decontată suma de 721.150 lei, reprezentând sprijin financiar pentru 308 apicultori”, a anunțat ing. Gigel Crudu, directorul executiv al DAJ Vaslui. Acesta a dorit să reamintească apicultorilor vasluieni că, în baza prevederilor Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 251 / 2017 pentru aprobarea Sistemului unitar de identificare a stupinelor și stupilor, aceștia au obligația ca, în perioada 1 septembrie – 31 decembrie, să transmită către Oficiul județean de zootehnie Vaslui declarația pe propria răspundere cu numărul de stupi identificați pregătiți pentru iernare. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.