Activitatea a doi profesori vasluieni, recunoscută la nivel național

0
1939

• Două activități de prestigiu, proiectul național CRED și Gala MERITO pentru performanțe în educație, și-a desemnat zilele trecute câștigătorii ediției din acest an. Profesorul și inspectorul de limbi străine Alexandru Mîță a primit titlul de „Creator de educație” pentru proiectul Campusul virtual – Teleșcoala Vasluiană, concept prin care a venit în sprijinul elevilor pe perioada cât cursurile școlare au fost suspendate în al doilea trimestru al anului școlar trecut. Colega sa de la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui, profesoara de chimie Doina Elena Gosav, a devenit unul dintre cei 12 noi membri ai comunității MERITO, pentru dedicația arătată elevilor și meseriei de dascăl.

Vineri, 11 septembrie, au fost stabiliți cîștigătorii celei de-a doua ediții a Selecției Naționale „Creatori de Educație”, în urma evaluării fiecărei activități propuse de către o comisie națională de experți în educație din cadrul proiectului CRED – Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți. Proiect derulat de Ministerul Educației și Cercetării, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, CRED – Curriculum relevant, prin Selecția Națională „Creatori de Educație” are drept scop descoperirea și promovarea cadrelor didactice care au o contribuție remarcabilă în creșterea atractivității școlii, insuflându-le elevilor bucuria de a învăța, de a înțelege și de a descoperi lumea în care trăim.

La selecția de anul acesta au fost validate 293 de activități, între care 156 de activități din nivelul primar și 137 de activități din cel gimnazial, fiind acordate 50 de premii, 20 de premii pentru activitățile din nivelul primar și 30 de premii pentru activitățile din nivelul gimnazial. Între câștigătorii premiilor pentru activitățile din nivelul gimnazial și ai titlului de „creator de educație” se numără și Alexandru Mîță, profesor la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui și inspector școlar pentru limbi străine. Acesta a fost recompensat astfel pentru proiectul Campusul Virtual – TeleȘcoala Vasluiană, concept realizat de prof. Mîță în perioada stării de urgență pentru a veni în sprijinul elevilor și profesorilor din județul Vaslui. Proiectul s-a bucurat de un larg succes, cu atât mai mult cu cât a fost unul dintre primele astfel de proiecte implementate la nivel național, dovedind astfel nevoia unui astfel de instrument educațional pe perioada cât cursurile au fost suspendate, și nu numai. Prin implicarea și a alltor dascăli, conceptul creat și implementat de către prof. Alexandru Mâță, Campusul virtual a ajuns să cuprindă 36 de spații de curs pentru toate disciplinele și domeniile, de la învățământ preuniversitar, la cel postliceal și Palate/Cluburi, și aproape 26 de mii de resurse didactice, grupate în 680 de lecții electronice realizate în perioada martie – iunie 2020. În cadrul Campusului virtual au fost organizate cursuri de formare cu webinare, fiind derulate 24 de sesiuni în perioada martie-iunie 2020. Succesul Campusului virtual a depășit chiar și așteptările inițiatorului proiectului, numărul utilizatorilor fiind de peste 35.000 de utilizatori activi, fapt care l-a făcut pe prof. Mîță să demareze cea de-a doua componentă a proiectului, Televiziunea Școlară „TeleȘcoala Vasluiană”, cu propriul canal YouTube a înregistrat 90 de emisiuni, realizate în regim de voluntariat, în perioada martie-iunie 2020, cu rubrică permanentă în Campusul Virtual. 

Un alt dascăl a cărui activitate și dedicație i-a atras recunoașterea colegilor săi este Doina Elena Gosav, profesoară de chimie la Liceul teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui. Ea este unul dintre cei 12 profesori excepționali care au fost premiați la gala MERITO pentru performanțe deosebite în educație, gală desfășurată pe 4 septembrie, în prezența a peste 100 de lideri din business și profesioniști din educați, care au sărbătorit cea de-a V-a generație de profesori MERITO, într-o gală care, pentru al treilea an la rând, s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.
„Cei 12 profesori care se alătură din acest an comunității MERITO sunt oameni care își lasă amprenta pozitiv asupra generații întregi și fac cinste meseriei de profesor, precum (…) Doina Gosav din Vaslui, care a integrat tehnologia în orele de chimie și pregătește voluntar elevi din mediul rural pentru admiterea la medicină, cu rezultate excelente. Gala MERITO este, probabil, pentru noi, cei care lucrăm zi de zi în Educație, platforma cea mai cunoscută și apreciată de recunoaștere a meritelor profesorilor excepționali din toată țara. Gala MERITO este și o sursă ce ne umple paharul cu motivație de a merge mai departe pentru încă un an școlar, cât și o îmbinare fără precedent între mediul privat, mediul asociativ și școală. Capacitatea de a crede în mai bine și de a face tot ce îi stă în puteri pentru acel mai bine în care speră este ceea ce diferențiază profesorul MERITO, iar elementele definitorii ale acestuia sunt empatia și acea dorință de a nu lăsa niciun copil în urmă”, a declarat Ligia Deca, Consilier Prezidențial, Departamentul Educație-Cercetare din cadrul Administrației Prezidențiale, în deschiderea Galei MERITO 2020.
Din 2016, Proiectul MERITO recunoaște public și material meritele profesorilor valoroși ai României, prin Gala anuală. Comunitatea profesorilor laureați a crescut la 55 de dascăli, care împreună cu antreprenorii și managerii din RBL lucrează ca să multiplice în sistemul de educație bune practici de predare, prin intervenții de învățare colaborativă, o voce a profesorilor și printr-o platformă online. Misiunea proiectului MERITO este de a transforma meseria de profesor în România, în sensul de a o profesionaliza, a o face din nou dezirabilă pentru tineri și apreciată în societate. Comunitatea MERITO, a profesorilor valoroși ai Românei recunoscuți anual de Romanian Business Leaders (RBL) este în prezent formată dintr-un total de 55 de dascăli care lucrează împreună la transformarea meseriei de profesor în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.