25 septembrie, data limită pentru depunerea cererilor pentru „Bani de Liceu”

0
910

• Conform calendarului de desfășurare a Programului național de protecție socială “Bani de liceu”, derulat de Ministerul Educației, săptămâna 21-25 septembrie 2020 este ultima în care se mai pot depune cererile. Condițiile sunt similare cu cele din anul precedent, iar tinerii care aplică pot primi 250 de lei pe lună pe parcursul întregului an școlar. În județul Vaslui, în anul școlar trecut, nu mai puțin de 2.129 de liceeni au beneficiat de această bursă.

De 14 ani, Ministerul Educației și Cercetării derulează Actul normativ care stabilește criteriile de acordare a bursei sociale “Bani de Liceu”, prin care se acordă un sprijin financiar pentru elevii din învățământul liceal provenind din familii cu venituri mici. În cadrul acestui program, fiecare beneficiar va primi în acest an școlar, lunar, pe toată durata cursurilor, suma de 250 lei lunar. Valoarea plafonului maxim de acordare a bursei este de 500 lei/membru de familie în ultimele 3 luni înaintea depunerii cererii. Trebuie spus că acordarea acestui ajutor, „Bani de Liceu”, este complementară burselor sociale, de merit sau de performanță acordate de către autoritățile locale, din bugetele proprii. La nivelul județului Vaslui, în anul trecut școlar au beneficiat de acest ajutor 2.129 de elevi de liceu, cu peste 500 de liceeni mai puțini ca în anul școlar anterior, când au fost 2.697 beneficiari. Chiar și așa, Vasluiul s-a situat, ca număr de beneficiari ai programului, pe locul III la nivel național, după Suceava și Iași, în timp ce în București, de exemplu, nu au fost decât 59 de beneficiari, în Ilfov, 147 de beneficiari, la Sibiu, 159 de beneficiari, iar în Timiș, 250 de liceeni beneficiari. Este și acesta, dacă se poate spune așa, un indicator al situației economice a locuitorilor din zonă, cu diferențele foarte mari de venituri față de cei din zonele dezvoltate.

Conform calendarului de desfășurare a Programului național de protecție socială “Bani de liceu”, depunerea cererilor se poate face la secretariatele liceelor unde este înscris elevul, în perioada 15 septembrie-25 septembrie, urmând ca ulterior, până pe 15 octombrie, să se facă efectuarea anchetelor sociale și evaluarea eligibilității cererilor depuse de către comisii. Tot în această perioadă se va face și centralizarea cererilor, prin intermediul portalului dedicat, urmând ca lista beneficarilor să fie afișată pe internet pe 17 octombrie. Depunerea contestațiilor se va face între 18 octombrie și 21 octombrie, rezolvarea acestor contestații având drept termen final data de 25 octombrie. După afișarea listei finale de beneficiari, aceștia vor primi lunar Banii de Liceu.

Criteriul principal este ca venitul brut lunar pe membru de familie realizat în lunile iunie 2020, iulie 2020 și august 2020 să nu fie mai mare de 500 lei/lună. Pentru aceasta, beneficiarii vor depune documente care atestă venitul, respectiv adeverințe de venit de la locul de muncă al părinților sau declarație pe proprie răspundere că nu au niciun venit, însoțită de adeverință de la primărie din care să rezulte suprafața de pământ deținută sau lipsa ei – formular tipizat obținut de la primărie, împreună cu allte documente, incluisv anchetă socială făcută de primărie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.