Va avea vreodată Bârladul rețele de apă și canalizare în toate cartierele?

0
2269

• Oare câți ani vor mai trece până când toți bârlădenii vor fi conectați la rețelele publice de apă și canalizare din oraș? Nimeni nu poate răspunde cu certitudine la această întrebare de 1.000 de puncte. Cert este că, zilele trecute, Aquavas SA a publicat pe SICAP, pentru a cincea oară în ultimii trei ani, anunțul privind licitația pentru executantul investiției ce vizează reabilitarea sistemului de alimentare cu apă, a sistemului de canalizare și a stațiilor de epurare din Bârlad. Proiectul presupune conectarea la rețeaua de apă potabilă a orașului a încă 147 de străzi, alei și fundături din nouă cartiere, precum și reabilitarea rețelei pe alte zece străzi din oraș și amenajarea a 11 stații de pompare a apei potabile, obiectivul de investiții având o valoare de peste 78,6 milioane de lei cu TVA.

Pe data de 20 august, Aquavas SA Vaslui, în calitate de autoritate contractantă, a publicat pe SICAP, noul portal pentru licitațiile online, anunțul privind realizarea Proiectului „Fazarea Proiectului Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă, a sistemului de canalizare și a stațiilor de epurare în aglomerările Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești – județul Vaslui”. Este vorba strict de Bârlad, întrucât investițiile ce vizează celelalte orașe incluse în proiect au fost deja executate. Aceasta este a cincea procedură de licitație publică lansată în ultimii trei ani, după ce, la cea precedentă, demarată la începutul lui aprilie, nu a existat niciun constructor interesat de lucrări. Valoarea totală a investiției a rămas neschimbată de la a patra licitație, respectiv 66.095.452,92 lei (adică 78.653.588,97 lei cu TVA). Ca de fiecare dată, autoritățile locale speră să se înscrie cel puțin o firmă la licitație. Asta pentru a nu se pierde finanțarea cu fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020.

Așadar, potrivit anunțului, ofertele firmelor interesate de această investiție sunt așteptate până pe data de 24 septembrie, ora 15.00. Ulterior, până pe 24 ianuarie 2021, eventualele oferte vor fi evaluate din punct de vedere tehnic și financiar. Criteriul de atribuire al contractului este cel mai bun raport calitate – preț, în care componenta financiară a ofertei are o pondere de 90%, iar componenta tehnică (demonstrarea unei metodologii corespunzătoare pentru obținerea asigurării că lucrările sunt realizate la parametrii calitativi solicitați) contează în proporție de 10%. Odată desemnat un câștigător, lucrările vor trebui să fie executate în decurs de 56 de luni.

Reabilitarea rețelelor de apă și canalizare

Proiectul presupune conectarea la rețeaua de apă potabilă a orașului a încă 147 de străzi, alei și fundături din nouă cartiere, precum și reabilitarea rețelei pe alte 10 străzi din oraș și amenajarea a 11 stații de pompare a apei potabile. Astfel, lucrările la rețeaua de apă potabilă vor viza cartierele Centru, Țuguiata, Bariera Puiești (Cotu Negru), Deal, Crâng, Complex Școlar, Munteni, Podeni și Gară. Astfel, potrivit proiectului, rețeaua de apă potabilă va fi reabilitată pe zece străzi din oraș, în speță Dragoș Vodă, Republicii, Stroe Belloescu, Vasile Lupu, Siret, General Naumescu, Nicolae Iorga, Transilvaniei, Victor Ion Popa și Decebal, însumând o lungime de 9.017 metri. De asemenea, rețeaua va fi extinsă pe 147 de străzi, fundături și alei din cele nouă cartiere, adică pe o lungime de 35.490 de metri. Nu în ultimul rând, vor fi amenajate 11 stații de pompare a apei potabile. Panourile informative cu lista străzilor pe care se vor face lucrări au fost deja montate în toate cele nouă cartiere.

În ceea ce privește partea ce ține de sistemul de canalizare din proiect, lucrările propuse a se realiza constau în: reabilitarea rețelei pe o lungime de 9.854 de metri, inclusiv a racordurilor de pe această lungime; extinderea rețelei pe o lungime de 23.994 metri, pentru a se asigura o acoperire a serviciilor de colectare și epurare a apei uzate de 100%; montarea a cinci stații de pompare a apei uzate prevăzute cu conducte de refulare cu o lungime totală de 1.106 metri, pentru a se asigura transferul apei uzate către stația de epurare; reabilitarea a trei stații de pompare a apei uzate.

Așa cum s-a stabilit în decembrie 2016, când a fost semnat contractul, investiția va fi finanțată cu fonduri nerambursabile de către AM POIM, respectiv 85% din valoare este contribuția Uniunii Europene, 13% a statului, iar 2% vor fi suportați de bugetul local al Bârladului. Obiectivul proiectului este creșterea nivelului de colectare și epurare a apelor uzate urbane, precum și a gradului de asigurare a alimentării cu apă a populației, rezultatul final așteptat fiind conectarea la sistemele de alimentare cu apă și canalizare a tuturor cetățenilor din Bârlad. Lucrările vor trebui să fie executate în decurs de 56 de luni.

De menționat că primele trei licitații organizate în intervalul 2018-2019 nu au atras niciun constructor interesat de lucrări, principalul motiv fiind valoarea prea mică a investiției raportat la amploarea proiectului. Nici a patra procedură, declanșată în aprilie 2020, nu s-a soldat cu succes, în ciuda faptului că, față de a treia licitație, suma a crescut de la 50.518.055,91 lei fără TVA (adică 60.116.486,53 lei cu TVA) la 66.095.452,92 lei (adică 78.653.588,97 lei cu TVA), diferența fiind asigurată de Ministerul Fondurilor Europene. Potrivit reprezentanților Aquavas, lipsa constructorilor interesați denotă faptul că, în continuare, forța de muncă este o reală problemă, mai ales în condițiile în care investiția este complexă și presupune transformarea întregului Bârlad într-un șantier în lucru. Totodată, arată și faptul că majoritatea firmelor de profil sunt deja angrenate în alte proiecte și nu vor să se „întindă mai mult decât le este plapuma”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.