Taxele speciale de oficiere a căsătoriilor, la primăria Vaslui, anulate!

0
948

• Consilierii municipali au fost de acord cu solicitarea șefului Serrviciului Comunitar Local de Evidență a Persoanei din cadrul Primăriei municipiului Vaslui, Dacian Dumitriu, de eliminare a taxelor speciale pentru încheierea căsătoriilor, astfel că cununiile civile se vor oficia gratis, inclusiv în cazul în care se vor oficia în affara orelor de program, în weekend sau în alte locații decât cea de la parterul sediului primăriei municipiului Vaslui.

Conform art. 1 din OUG nr. 57/2019, intrată recent în vigoare, privind unele modificări produse Codului Administrativ, „Nu se pot stabili taxe speciale pentru publicarea pe pagina de internet a declarației de căsătorie ori pentru încheierea căsătoriei, indiferent de locul unde aceasta are loc”. Situația a fost semnalată la începutul lunii trecute conducerii Primăriei municipiului Vaslui de către Dacian Dumitriu, șeful SPCLEP, și în consecimță, primarul Vasile Pavăl a propus consilierilor municipali un proiect de Hotărâre de eliminare a respectivelor taxe speciale. Este vorba de acele taxe aprobate pentru anul 2020 prin HCL 51/25.04.2019, respectiv a Taxei pentru oficierea căsătoriilor în zilele lucrătoare, de luni până vineri, între orele 10 – 15, în valoare de 20 de lei, Taxa pentru oficierea căsătoriilor în afara programului de lucru, în sumă de 212 lei, și a Taxei pentru oficierea căsătoriilor în zilele nelucrătoare: sâmbăta, duminica sau cu ocazia sărbătorilor legale, taxă în cuantum tot de 212 lei.

Proiectul de Hotărâre a fost aprobat în unanimitate de către consilierii municipali la ultima ședință a CL Vaslui, asftel că d ela 1 august, respectivele taxe au fost anulate. Teoretic, lucrătorii Oficiului de Stare Civilă pot însă refuza să oficieze căsătorii în afara orelor de program, în weekend sau în alte locații decât cea special destinată, de la parterul Primăriei municipiului Vaslui. Acest lucru nu se întâmplă, dacă aceste solicitări sunt rezonabile din punct de vedere a orei sau a locului oficierii căsătoriei, tocmai pentru a nu știrbi bucuria acestui moment important al întemeierii unei familii. Mai mult, municipalitatea va continua să acorde mirilor obișnuitul buchet de flori și placheta aniversară!

Trebuie spus că la nivelul municipiului Vaslui, în 2019 au fost oficiate 570 de căsătorii, iar de la începutul acestui an, au fost întemeiate alte 157 de noi familii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.