Stimulente guvernamentale pentru absolvenții de 10 la Evaluare și Bacalaureat

0
673

Absolvenții de gimnaziu și de liceu care au avut media maximă la Evaluarea Națională și Bacalaureat vor primi câte un stimulent financiar în valoare de 1.000 lei, respectiv 3.000 lei, de la Guvern. Se dorește astfel recompensarea elevilor care demonstrează că fac performanțe școlare înalte.

Zilele trecute, pe site-ul Ministerului Educației a fost pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2020 pentru absolvenții clasei a VIII-a și la examenul național de Bacalaureat 2020. Potrivit actului normativ, viitorii liceeni vor primi câte 1.000 de lei, în timp ce absolvenții de liceu câte 3.000 de lei. Măsura ar urma să se aplice doar în cazul absolvenților de gimnaziu din promoția 2020 și a celor de liceu care au susținut Bac-ul în sesiunea iunie-iulie.

La nivelul județului Vaslui, stimulente a câte 3.000 de lei ar urma să primească doar patru tineri. Este vorba despre Maia Teodora Perju, proaspătă absolventă a Colegiului Național „Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad, Amalia-Alexandra Geman și Tudor-Alexandru Brânză – Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui și Miruna Sandu – Colegiul Național „Cuza Vodă” Huși.

În ceea ce-i privește pe beneficiarii stimulentelor în valoare de 1.000 de lei, vorbim despre șapte adolescenți care au absolvit cursurile Colegiului Național „Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad (Bianca Herghelegiu), Școlii Gimnaziale „Iorgu Radu” Bârlad (Andrada Bercea), Școlii Gimnaziale nr. 1 Hoceni (Miruna Drăgunoi), Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui, Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu Vaslui”, Școlii Gimnaziale „Constantin Parfene” Vaslui și Școlii Gimnaziale „Elena Cuza” Vaslui.

Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern, sumele de bani ce vor fi acordate ca stimulente se vor aloca din bugetul pe anul 2020 al Ministerului Educației, titlul 57.02 „Ajutoare sociale”, capitolul 65.01 „Învățământ”, lista beneficiarilor și modalitatea de acordare a banilor urmând să fie aprobate prin ordin de ministru. La nivel național, 315 absolvenți de liceu și 892 de absolvenți de gimnaziu se numără printre beneficiarii stimulentelor financiare, oficialii Ministerului Educației apreciind că, fiind vorba de tineri cu rezultate remarcabile la învățătură, care au toate șansele să facă performanță și la facultate, respectiv la liceu, respectivul bonus le este util în dezvoltarea lor ulterioară.

De menționat că, în 2019, de aceste stimulente financiare au beneficiat nouă adolescenți din Vaslui, Bârlad și Huși: trei absolvenți de liceu și șase absolvenți de gimnaziu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.