Seceta face în continuare ravagii. Agricultura vasluiană, în pragul colapsului!

0
659

• În ciuda precipitațiilor căzute în luna iunie, culturile de primăvară au fost grav afectate de seceta persistentă, până acum fiind declarate calamitate peste 27 de mii de hectare de teren agricol, cele mai multe, cultivate cu porumb și floarea-soarelui. Mai grav, și producțiile realizate au fost foarte mici, în cazul grâului, acestea situându-se la o treime față de cele de anul trecut!

După un prim recensământ, realizat în luna mai, al suprafețelor de teren agricol cultvate care au avut de suferit din cauza lipsei precipitațiilor inclusiv în iarnă, situația agriculturii vasluiene, grav afectată de secetă, este în continuare în atenția specialiștilor. Astfel, începând din data de 22 iulie, de la nivelul primăriilor, zilnic, sunt transmise rapoarte operative privind pagubele declarate la culturile agricole, pagube ce sunt asociate fenomenului meteorologic de secetă pedologică. În acest context, a fost emis Ordinul Prefectului privind reactualizarea componenței comisiilor de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole produse în urma fenomenului de secetă pedologică, nr. 231 din 3 august 2020. Comisiile sunt formate din trei persoane aparținând Direcției pentru Agricultură Județene Vaslui, Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Vaslui și primăriei locale.

Conform datelor centralizate până la această dată, suprafața totală declarată de producătorii agricoli vasluieni ca fiind afectată de secetă este de 27.757 ha, din care: porumb – 13.452 ha, floarea-soarelui – 12.370 ha, soia – 246 ha, mazăre – 267 ha, lucernă – 626 ha. Diferența de 796 ha este reprezentată de alte culturi. În fiecare zi comisiile se deplasează în teren, pentru a constata, la fiecare producător agricol în parte și pe fiecare parcelă cultivată, gradul de afectare al culturii agricole.

În ceea ce privește acțiunea de recoltare a culturilor înființate în toamnă, precum și a unor culturi de primavară, se apropie de final: din suprafața totală de 84.432 ha culturi de toamnă au fost recoltate, până la această dată, 83.562 ha iar, în cazul culturilor de primăvară, cum ar fi la orzoaică, ovăz, in, mazăre, grâu de primăvară, acestea au fost recoltate în procent de 66% din suprafata aflată în cultură, respectiv de 6.260 ha.

„Ca urmare a secetei excesive și persistente în timp, care s-a manifestat pe tot teritoriul județului Vaslui și aproape pe tot parcursul anului agricol, producțiile medii la nivelul județului sunt foarte mici comparativ cu anul precedent. Ca exemple, amintim la cultura grâului, până în prezent, producția medie este de 1.278 kg/ha comparativ cu anul trecut, respectiv de 3.842 kg/ha iar, la rapiță, producția medie realizată este de 1.025 kg/ha față de 1.748 kg/ha în anul 2019”, a declarat ing. Gigel Crudu, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Județene Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.