Școală, școală, vrem profesori! Buni, dacă se poate!

0
683

• Exceptând măsurile de protecție pe care candidații au trebuit să le respecte, examenul de titularizare în învățământ din acest an s-a desfășurat în nota obișnuită, adică o concurență de puțin peste 3 pe loc și mulți absenți sau retrași din examen, unii, pentru a nu-și periclita notele primite în anii anteriori, note care încă le permit să spere la un loc de suplinitor sau chiar de titular pe post. Doi dintre profesori au dovedit că, la rândul lor, pot învăța ceva de la elevii lor: să copieze!

În acest an, examenul de titularizare în învățământ s-a desfășurat sub semnul Covid 19, candidații fiind termoscanați la intrarea la examen și au fost nevoiți să poarte mască… Mai mult, debutul examenului a fost devansat pentru ora 9,00, în loc de 10,00, cum se desfășura de obicei. Singura diferență față de Evaluarea Națională sau Bacalaureat este faptul că, la anunțarea rezultatelor, viitorii profesori nu vor beneficia de anonimat, ca în cazul elevilor, pentru care s-au emis coduri, astfel încât în cazul unor note proaste, să nu se facă totuși de rușine!

În total, la nivelul județului Vaslui, pentru cele 119 posturi la diverse materii pe durată nedeterminată și cu o valabilitate de 4 ani s-au înscris 573 de candidați, însă 3 dintre ei nu au fost primiți la examen, după ce dosarele nu le-au fost validate. Concurența, care părea acerbă, s-a diminuat, după ce au susținut efectiv examenul doar 430 de candidați. Alți 74 au fost trecuți absent, iar 69 de candidați s-au retras, 11 dintre aceștia din motive medicale, iar 58 de candidați, din motive personale. În fapt, cei mai mulți dintre cei care nu au mai dat examenul au predat foile imediat după ce au văzut subiectele tocmai pentru a fi trecuți absent și a putea participa la repartiția posturilor folosind notele primite în anii anteriori la examenul de titularizare. Conform regulamentelor MEC, nota de la titularizare este valabilă timp de 3 ani, pentru cei care încearcă să obțină o catedră cu angajare pe durată nedeterminată, respectiv pentru cei care doresc să se titularizeze pe post, respectiv 6 ani, pentru cei care nu reușesc să ocupe posturile dorite și doresc totuși să-și înceapă sau să continue cariera în învățământ ca suplinitori, cu contract de muncă pe perioadă determinată, de un an. Pentru a promova examenul de titularizare, candidații trebuie să obțină nota minimă 7,00, iar pentru a putea accede pe una dintre cele 2.227de posturi de suplinitor, nota minimă 5,00!

Cât despre cei care vor deveni titulari, pe ei îi așteaptă în viitor un nou examen, cel de definitivat în învățământ, examen care care trebuie susținut și trecut în termen de 4 ani, dacă vor să-și securizeze catedra pe toată perioada cât vor profesa în învățământ!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.