Românii ar fi dispuși să treacă prin restricții, în cazul unui al doilea val al pandemiei de COVID-19

0
1657

Un român din șase se declară de acord să treacă prin aceleași restricții dacă s-ar produce o situație similară sau va veni al doilea val de coronavirus, reiese din datele unui studiu Novel Research, la inițiativa Provident Financial România.

În acest context, peste 46% dintre respondenți cred că munca de acasă va fi principalul mod de desfășurare a activității și în următorul an, în timp ce o treime (33%) spun că intenționează să-și țină copiii acasă și să nu-i trimită la școală sau grădiniță. Totodată, aproape 21% dintre cei chestionați au menționat că se poziționează la polul opus din acest punct de vedere.
În ceea ce privește situația financiară, doar 6% dintre români spun că veniturile actuale le permit un trai fără griji și doar puțin peste 14% țin o evidență scrisă a cheltuielilor.
Aproape 40% dintre respondenți afirmă că veniturile curente sunt suficiente doar cât să le asigure un trai decent, fără să-și poată permite lucruri mai scumpe, iar aproape un sfert subliniază că banii pe care îi cîștigă le asigură doar lucrurile esențiale. În același timp, aproape 9% spun că banii nu le sunt suficienți nici măcar pentru bunurile de strictă necesitate.
Pe de altă parte, peste un sfert dintre respondenți nu acordă prea multă atenție cheltuielilor și modului cum își împart veniturile, iar restul de 75% sunt atenți la gestionarea veniturilor și cheltuirea banilor. Cei mai chibzuiți, din acest punct de vedere, sunt românii cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani, iar în ce privește distribuția pe tipul de localitate de reședință orășenii sunt mai atenți la modul în care își împart banii decât locuitorii din zona rurală.
În acest moment, aproape 60% dintre locuitorii țării au un card de debit și mai bine de o treime dețin un card de credit sau de cumpărături.
De asemenea, peste o cincime din populație nu folosește, în prezent, niciun fel de produs financiar și doar 17% au un cont de economii. Întrebați despre probabilitatea de a folosi un produs financiar în viitorul apropiat (card de debit, credit, ipotecă etc.), aproape două treimi au declarat că nu au în plan să acceseze vreun tip de produs de acest gen, iar dintre aceștia aproape 18% sunt dintre respondenți care nu au nici în prezent vreunul dintre produsele financiare disponibile în piață.
Potrivit sursei citate, aproape jumătate din totalul persoanelor chestionate sunt de părere că efectele pandemiei COVID-19 se vor resimți major asupra vieții lor chiar și după ce va fi trecut cu totul. Un procent aproape similar au declarat că perioada prin care trec acum i-a determinat să-și reevalueze planurile de viitor, să controleze mai strict resursele pe care le au la dispoziție și să se orienteze mai mult către tehnologia digitală.
La nivel general, puțin sub 60% dintre români au precizat că ar fi acord să treacă prin aceleași restricții dacă s-ar produce un al doilea val al pandemiei de coronavirus.
Studiul Novel Research a fost realizat pe un eșantion de 1.003 persoane, selectat aleatoriu din rândul populației adulte din România (de peste 18 ani), folosind cote cu o marjă de eroare de Â/- 3%

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.