Primarul din Codăești, declarat incompatibil după ce și-a semnat autorizația pentru casă

0
2219

• În an electoral, deciziile Agenției Naționale de Integritate (ANI) fac ravagii în comunele vasluiene, numai în acest an fiind „decapitați” primari din mai multe comune, precum Maricel Gâfu (Pogana), Costel Moraru (Puiești), Aurelian Miler (Voinești), Gheorghe Poede (Poienești), Aurel Turcu (Dragomirești), Găbișor Tofan (Stănilești), Gelu Pecheanu Drânceni) și Dumitru Roman (Dimitrie Cantemir). Ultimul demis a fost Liviu Postolachi, din Mălușteni, prefectul emițînd ordinul joia trecută. O zi mai târziu, ANI a anunțat incompatibilitatea în cazul primarului din Cădăești, pentru că și-a eliberat autorizație de construcție pentru propria casă.

Cad ca secerați primarii din comunele vasluiene. Dacă joia trecută prefectul județului, Mircea Gologan, a emis ordinul de eliberare din funcție pentru primarul din Mălușteni, Liviu Romică Postolache, după mai bine de doi ani de procese, nu a trecut decât o zi și, vineri, Agenția Națională de Integritate (ANI) a venit cu o nouă constatare a incompatibilității, care foarte probabil va duce la un alt șir de procese finalizate cu demiterea primarului, dacă acesta va candida din nou, cum au fost mai toate de până acum.

Este vorba acum despre primarul din Codăești, fostul preot Mihai Rebegea, anunțat de către ANI drept incompatibil vineri, 7 august, printr-un comunicat, pentru că „în calitate de primar, a semnat în data de 22 iulie 2017 prelungirea valabilității autorizației de construire eliberată pe numele său, privind construirea unui imobil pentru locuință P+M, împrejmuirea terenului aferent și pentru racordarea utilităților, precum și Certificatul de atestare a edificării construcției din data de 23 octombrie 2018, emis pe numele său, încălcând astfel dispozițiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003”.

Primarul din Codăești nu este la prima „abatere”, de-a lungul anilor remarcându-se prin fapte „reprobabile”. În 2002, era cercetat pentru că fusese prins la braconaj. Dar nu numai atât: era înarmat cu o armă de tir pe care o obținuse pe baza unei adeverințe false, conform căreia era sportiv de categoria I la Clubul Sportiv Politehnic Iași. După cum informa Inspectoratul General al Poliției, împreună cu Mihai Rebegea (40 de ani), preot paroh în satul Pribești din comuna Codăești, devenit primar al localității, mai erau cercetați penal Elena Kirilov (47 de ani), secretară în cadrul Clubului Sportiv Politehnic Iași, și Ioan Săcăleanu (45 de ani), antrenor sportiv la secția de tir a clubului respectiv. IGP preciza că în data de 4 iunie 2001, Kirilov și Săcăleanu îi eliberaseră preotului o adeverință prin care atestau, în fals, că are calitatea de sportiv categoria I la clubul unde lucrau. Cu această adeverință, Rebegea a dobândit dreptul de a deține o armă de tir cu glonț, marca UMC, calibru 5,6 milimetri, cu care a și fost prins braconând pe fondul de vânătoare Pocreaca 26, aparținând Asociației Județene a Vânâtorilor și Pescarilor Sportivi Iași.

Un primar cu „apetit” pentru fals

De-a lungul anilor, Rebegea a pendulat între parohie și primărie, fiind ales primar, apoi alegând preoția, apoi iar primăria. În 2004, din postura de candidat PSD la funcția de primar al comunei Codăești, s-a retras din cursa electoralã, fiind obligat de episcopul Ioachim să aleagă între primărie și parohia Pribești, din comună. Cât a stat în politică însă, preotul a trecut pe la mai multe partide, printre care Partidul Socialist al Muncii, Partidul Democrat, PSD sau PNL, fiind un veritabil cameleon politic.

În 2005, în urma unei anchete a Poliției Vaslui s-a dovedit faptul că preotul Mihai Rebegea, fost primar în comuna Codăești pe atunci, nu a urmat cursurile Facultătii de Teologie București. În urma unei solicitări, Serviciul de Investigarea a Fraudelor din cadrul Inspectoratul Județean de Poliție al Județului Vaslui, a primit o adresa de la Facultatea de Teologie București prin care se aduce la cunoștință anchetatorilor că preotul Rebegea nu a fost studentul facultății, iar persoanele care au semnat pe diploma nu sunt profesori în cadrul facultății. Preotul Rebegea Mihai s-ar fi folosit de o diplomă falsă pentru a obține un salariu mai mare pentru orele de religie pe care le efectua. El a fost cercetat pentru înșelăciune, fals și uz de fals. Seria diplomei pe care a prezentat-o Rebegea coincidea cu cea a unui absolvent de teologie, preot la Piatra Neamț.

Dacă și Rebegea va fi demis, el va completa o listă lungă a edililor „sacrificați” de ANI: Maricel Gâfu (Pogana), Costel Moraru (Puiești), Aurelian Miler (Voinești), Gheorghe Poede (Poienești), Aurel Turcu (Dragomirești), Găbișor Tofan (Stănilești), Gelu Pecheanu Drânceni) și Dumitru Roman (Dimitrie Cantemir). Ultimul demis a fost Liviu Postolachi, din Mălușteni, prefectul emițînd ordinul joia trecută.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.