Populația municipiului Vaslui, în creștere accentuată!

0
1608

Autoritatea Locală Permanentă a făcut public numărul alegătorilor cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 31 iulie 2020 și care vor putea vota la alegerile locale programate pentru 27 septembrie. În ceea ce privește județul Vaslui, la urne ar trebui să se prezinte nu mai puțin de 421.769 alegători, plus cei care vor împlini 18 ani până în ziua votării. Recordman, din acest punct de vedere, este municipiul Vaslui, acolo unde sunt înregistrați 122.366 de alegători, aproape dublul populației care locuiește efectiv în oraș.

Conform AEP, numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 31 iulie 2020 este de 18.983.585. Între aceștia un număr de 18.251.611 au domiciliul sau reședința în țară, iar 731.974 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS.

În ceea ce privește județul Vaslui, în Registrul electoral se regăsesc 421.769 de cetățeni cu drept de vot, cu aproape 8.000 de alegători mai mulți decât în urmă cu un an, la alegerile eruoparlamentare, când pe liste s-au aflat 413.936 persoane. Nu este vorba însă de o creștere demografică datorată natalității, principalul motiv fiind frații moldoveni care, cel puțin până la începutul pandemiei de Covid 19, au reușit să devină vasluieni cu acte în regulă. Acest lucru este reliefat cel mai bine de situația extraordinară înregistrată la nivelul municipiului Vaslui, care în prezent numără nu mai puțin de 122.366 cetățeni cu drept de vot. Adăugând la acastă cifră și pe copiii sau tinerii sub 18 ani, precum și pe cei care, din diverse notive, nu au drept de vot, ar însemna că municipiul reședință de județ numeră în jur de 150.000 de locuitori.

În fapt, numărul real de locuitori stabili, care trăiesc și muncesc în municipiul reședință de județ este ceva mai mare de jumătate din această cifră, diferența fiind constituită din moldovenii cu dublă cetățenie care, în ultimii 10 ani, au devenit vasluieni doar cu numele, ei în fapt fiind de mult plecați pe alte meleaguri. Au fost secții de vot din municipiu înființate special pentru câte o garsonieră ori pentru un palier a unui bloc în care, în acte, figurau ca locuind la fel de multe persoane ca într-o comună, secții în care prezența la vot a fost aproape de 0.

Așa se face că, de exemplu, la europarlamentarele de acum un an prezența la vot înregistrată la nivel județean a fost de doar 34,79%, mult sub media națională, care atunci a fost de 49,02%. {i asta în condițiile în care, în general, populația stabilă din această zonă este recunoscută ca mergând la vot în număr mare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.