Peste 500 de bârlădeni s-au testat contracost pentru determinarea SARS-CoV-2

0
1880

În doar două luni și jumătate, 521 de persoane din Bârlad și împrejurimi au plătit câte 250 de lei pentru a afla dacă sunt sau nu infectate cu noul coronavirus, iar 13 dintre ele au avut ghinionul să afle că sunt pozitive la virusul SARS-CoV-2. Testele PCR au fost realizate în cadrul laboratorului de biologie moleculară din cadrul Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad.

Începând din data de 14 mai, cetățenii din Bârlad și împrejurimi care vor să afle dacă au contractat virusul SARS-CoV-2 de la persoanele cu care au intrat în contact în ultima perioadă au posibilitatea să facă testul PCR, chiar dacă nu prezintă simptome și nu sunt preluați cu izoleta pentru a fi internați și examinați de medicii Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad. Pentru că unitatea medicală este spital de suport pentru tratarea bolnavilor COVID-19, iar Ministerul Sănătății decontează doar testele realizate în cazul pacienților internați și a personalului unității, cei care doresc să se testeze la cerere o pot face, însă doar contracost.

Cum se procedează? Simplu. Probele biologice (exudat nasofaringian) sunt recoltate de la persoanele care achită suma de 250 de lei și apoi sunt prelucrate de personalul de specialitate instruit în acest sens la aparatul Real Time-PCR din laboratorul de biologie moleculară aflat în dotarea spitalului. În termen de 48 de ore, pacienții află rezultatele analizelor: au sau nu au COVID-19. Așa cum spunea managerul Daniela Borș la jumătatea lui mai, opțiunea testării la cerere și contracost pentru determinarea virusului SARS-CoV-2 a fost aprobată la nivel de spital pentru a veni în sprijinul cetățenilor care au nevoie de respectivul buletin de analize pentru a putea pleca în străinătate, a se putea opera, a putea merge la stomatolog sau la alt medic specialist, etc.  

„De pe data de 14 mai, de când efectuăm teste PCR la cerere și contracost, și până pe data de 31 iulie, au solicitat și au făcut acest test 521 de persoane. Doar 13 din cele 521 de teste efectuate au fost pozitive”, ne-a declarat dr. Angelica Gramaticu, purtătorul de cuvânt al spitalului bârlădean.

Trebuie spus că, în prima lună și jumătate, adică în intervalul 14 mai – 30 iunie, au fost efectuate 126 de teste contracost, toate fiind negative. Asta în timp ce, în cursul lunii iulie, au fost efectuate celelalte 395 de teste, din care 13 au ieșit pozitive. Numărul solicitărilor s-a triplat în iulie, întrucât majoritatea au vizat plecarea în concediu, în special în străinătate, și multe țări cer câte două teste negative înaninte cu 3-5 zile de intrarea în statul respectiv.

„Spitalul Municipal de Urgență «Elena Beldiman» Bârlad recoltează test PCR contracost în vederea depistării infecției cu COVID. Costul unui test PCR este de 250 de lei și se plătește la fișierul Ambulatoriului Integrat. Prelevarea probelor se realizează în Ambulatoriul Integrat, Cabinetul ORL, în intervalul orar 9.00-11.00. Programarea pentru recoltare se face telefonic (telefon 0235/416.440, interior 134) de luni până vineri, în intervalul orar 8.00-15.00, cu cel puțin o zi înainte. Rezultatele probelor vor fi comunicate prin e-mail sau personal de la Fișier, în termen de 48 de ore. La prezentarea în Ambulatoriu, pacientul va completa consimțământul informat și un set minim de date. Atenție: toți pacienții care se prezintă pentru consultații sau testări vor purta obligatoriu mască de protecție”, se arată într-un comunicat emis în luna mai de conducerea spitalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.