Pentru vasluieni, testări Covid la cerere, doar la Iași!

0
655

• Conducerea Spitalului Județean de Urgență Vaslui a anunțat suspendarea temporară a efectuării contra cost de teste Covid pentru cei care solicitau acest lucru. În condițiile în care SJU era cam singurul loc din județ de unde vasluienii care doreau, de exemplu, să meargă în vacanță în Grecia, puteau obține un buletin de analize absolut necesar pentru a intra în țara respectivă, aceștia vor trebui să se adreseze clinicilor private din Iași, acolo unde prețurile sunt cel puțin duble, nemaipunând la socoteală transportul!

În urmă cu mai puțin de o lună, pe vremea când cazurile de Covid înregistrate la nivelul județului erau ca și inexistente, conducerea SJU Vaslui a decis să pună la treabă aparatul Real Time PCR recent achiziționat, în sensul de a permite și efectuarea de teste la cerere, contra-cost, pentru alte categorii de persoane decât cele susceptibile de a fi contractat virusul, și care beneficiau de testare gratuită. Încă de atunci, s-a anunțat că astfel de trestări contra-cost se vor efectua în limita timpului și a numărului de teste disponibile, în fiecare zi, și doar pe bază de programare anterioară.

Între timp, situația epidemiologică a evoluat din păcate în sens negativ, în ultima perioadă înregistrându-se zeci de noi infectări al nivelul județului Vaslui. În aceste condiții, pentru a putea testa avalanșa de pacienți care, zilnic se prezintă la cea mai mare unitate spitalicească din județ, conducerea spitalului a decis suspendareatemporară a efectuării de testări la cerere.

„Având în vedere incidența crescută a cazurilor SARS COV 2 pozitiv și a adresabilitățiii crescute a pacienților simptomatici, SE SUSPEND~ TEMPORAR realizarea testării contra-cost pentru SARS COV 2 la Spitalul Județean de Urgență Vaslui”, este anunțul postat de conducerea spitalului.

În condițiile în care, cel puțin la nivelul municipiului Vaslui, nu există o altă unitate sanitară ori clinică medicală privată care să facă astfel de teste la cerere, contra-cost, vasluienii care au nevoie de un astfel de buletin negativ fie pentru amerge în vacanță într-o altă țară care solicită astfel de testări, ori trebuie să o prezinte angajatorului pentru a fi primiți la lucru, sau pur și simplu vor să-și verifice starea de sănătate pentru a fi siguri că nu au contractat temutul virus, trebuie să apeleze la serviciile clinicilor medicale private din Iași. Costurile vor fi net superioare, față de 250 lei, cât costa testarea la SJU Vaslui, la Iași, prețurile practicate sunt de cel puțin 2, chiar 3 ori mai mare, nepunând la socoteală costurile deplasării, atât pentru recoltarea de probe, cât și pentru ridicarea buletinului de analize. Trebuie spus că, cu doar câteva zile în urmă, vasluienilor li s-a „interzis” și o altă modalitate de a obține acest buletin de analize mult dorit, chiar fără a cheltui vreun ban. Este vorba de tertipul unora de a apela la serviciul UPU pe diverse motive și anunțând false semne de infectare cu Coronavirus, pentru a fi astfel testați și a obține, astfel, buletinul din care rezulta că nu ar fi contractat boala. De câteva zile, în urma intervenției DSP, s-a decis ca rezultatul negativ al unor astfel de investigații să fie trecut doar pe fișa de observație, fără ca „pacientului” să îi mai fie eliberat și buletinul de analize.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.